Vor intra în vigoare o serie de atenționări de temperaturi extreme

„Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – Meteorologii au anunțat două coduri roșii de caniculă, marți și miercuri. Vor viza județe din sud, respectiv din sud-estul țării, inclusiv capitala, unde temperaturile pot ajunge și la 42 de grade. Marți, temperaturile ridicate se vor resimți, de altfel, în întreaga țară, urmând ca valul de căldură să se retragă spre jumătatea de sud-est. Ne-a oferit detalii Iris Răducanu de la Administrația Națională de Meteorologie.
Iris Răducanu: Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi două avertizări cod roșu. Acestea sunt valabile pe parcursul zilei de marți și pe parcursul zilei de miercuri. Marți, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și municipiul București se vor afla sub incidența acestui cod. Acolo se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Astfel de temperaturi se vor înregistra și pe parcursul zilei de miercuri, în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și, din nou, municipiul București. Pe parcursul zilei de marți și restul țării se va afla sub incidența unui cod galben și unui cod portocaliu de caniculă, iar pe parcursul zilei de miercuri acesta se va restrânge și codurile galbene și portocalii vor viza doar jumătatea de sud-est a țării.
Realizator: Deocamdată, până marți dimineață rămâne activ un cod galben de caniculă ce vizează vestul, sudul și parțial estul țării. Luni seară și la noapte așteptăm și instabilitate atmosferică, potrivit unui alt cod galben, care va deveni activ la ora 22:00 și va dura până marți, la ora 10:00; va afecta vestul, nord-vestul și centrul țării, unde vor fi ploi, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 iulie)