Guvernul majorează valoarea tichetelor de masă

Guvernul majorează valoarea tichetelor de masă de la 1 august, în contextul nivelului ridicat al inflaţiei.

În şedinţa, care continuă la această oră, vor fi aprobate modificările la Planul Naţional de Prevenire şi Combatere al Cancerului, care ar urma să garanteze accesul tuturor pacienţilor la cele mai noi programe de diagnostic şi tratament. Se discută şi pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, ce ar urma să fie aprobat săptămîna viitoare. Transmite de la Palatul Victoria, reporterul RRA, Petruţa Obrejan.

Reporter: Valoarea tichetelor de masă va crește de la 1 august de la 30 lei la 35 lei, a anunțat, astăzi, premierul Marcel Ciolacu, precizând că această valoare va ajunge la 1 ianuarie anul viitor la 40 lei. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, valoarea actuală a unui tichet de masă nu mai poate asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

În plus, prețul alimentelor și utilităților a crescut semnificativ. Astăzi vor fi aprobate două proiecte de acte normative prin care se deblochează finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat pentru pacienții oncologici. Premierul a explicat că toți bolnavii de cancer vor fi incluși în noile programe.

Marcel Ciolacu: Asigurăm astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologi. Practic, vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică.

Reporter: Pe de altă parte, săptămâna viitoare executivul ar urma să vină cu un plan de măsuri privind reorganizarea sistemului bugetar, spun surse din Palatul Victoria, măsuri care includ și desființarea a aproximativ 200.000 de posturi neocupate. Alte măsuri vizează reorganizarea unor ministere și comasarea unor instituții din subordinea acestora. De asemenea, se lucrează și la elaborarea unui set de măsuri fiscale prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar./mnecula/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iulie