Psiholog Emma Toader: Fiți atenți la jocurile preferate ale copiilor voștri, ele pot fi viitoarele lor profesii…!

Părinții ar putea să intuiască viitorele profesii ale copiilor lor, dacă vor fi atenți la ce iubesc copiii să se joace în copilărie, a declarat, joi, pentru agenția RADOR, psihologul Emma Toader, specialit NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”.

„Când suntem copii, toți ne jucăm <de-a ceva..>, de-a doctorul, de-a vânzătorul, de-a balerina, de-a profesorul, de-a muzicianul, de-a bucătarul, de-a pictorul.. etc…Fiți atenți la ce îi plăcea foarte mult copilului vostru să se joace când era mic, pentru că asta ar putea fi chemarea lui, vocația lui…! Dacă adora să cânte la chitară, nu insistați să se facă inginer sau contabil…! Și mai ales, nu insistați să se facă ceea ce nu ați reușit voi să vă faceți…, ci întrebați-l ce l-ar bucura să facă, ce meserie i-ar plăcea să practice și care l-ar făcea să nu simtă că trece timpul sau că muncește…! Și fiți atenți la răspunsul lui și la sclipirea din ochii, când vă povestește ce ar vrea să facă…” – a explicat psihologul.

Ea a arătat că fiecare părinte dorește ce e mai bine pentru copilul său, dar are tendința de a-i impune copilului devenit adolescent să urmeze ce ar crede părintele că ar fi mai bine și l-ar ajuta să se descurce mai bine din punct de vedere financiar în viață.

„Mulți copii vor să le facă pe plac părinților și optează spre profesii în care nu se regăsesc și, mai devreme sau mai târziu, vor fi nefericiți. Nu același lucru se poate întâmpla cu copiii ai căror părinți iubesc ceea ce fac, își iubesc meseria, care le este vocația în viață. Ei sunt un exemplu pentru copiii lor că în viață e de preferat  să faci ceea ce reprezintă chemarea ta” – a adăugat specialistul NLP.

Ea a mai spus că, de multe ori, copiii care adoră, de exemplu,  să se joace lego sunt cei care se vor îndrepta spre științele exacte, spre IT, în timp ce cei care vor iubi sau vor practica sportul cu multă pasiune vor alege meserii în jurul acestei pasiuni.

„O doamnă mi-a povestit că fiica sa s-a pregătit temeinic pentru arhitectură, dar, pe ultima sută de metri în clasa a -XII-a, a spus că va da examen la psihologie, pentru că <alege să fie fericită>”. Un alt exemplu, fiul nostru a optat pentru jurnalism sportiv, deși a terminat liceul la secția de actorie și era foarte talentat pe comedie. Mi-am amintit de curând că, atunci când era mic și era pasionat de fotbal, mă punea să îi cumpăr Gazeta sporturilor, după care el își lua ziarul și făcea clipuri video în care comenta diverse meciuri de fotbal. Acum, nu a contat faptul că la facultatea de Jurnalism era concurență și se intra pe bază de examen și nu de dosar. El asta a vrut …!” – a explicat specialistul NLP.

În opinia acesteia, în aceste vremuri, tot mai mulți tineri aleg să se îndrepte spre profesii care îi fac fericiți și sunt dispuși, chiar, să dea examen pentru asta la facultațile preferate.

„Concurența foarte mare din acest an de aproape 40 de candidați pe un loc la facultatea de psihologie arată, după părerea mea, că acești tineri pun accent pe starea lor, pe cum se simt, mai mult decât orice și își urmează chemarea. Mai mult ca sigur, mulți dintre acești tineri au lucrat cu un psiholog și au văzut impactul avut asupra lor, în urma discuțiilor cu un specialist din acest domeniu ” – a conchis psihologul Emma Toader.

Székely Ervin, RADOR