Au început înscrierile în Programul Rabla Local

Programul Rabla Local a început cu stângul în această dimineaţă, pentru că, în primele minute de la lansare, aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu s-a blocat. Prin acest program, proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani primesc 3.000 de lei dacă îşi casează autoturismul şi fără a fi obligaţi să cumpere o maşină nouă.

Ce paşi trebuie să urmeze persoanele care vor să se înscrie în program şi câte rable vor să scoată din circulaţie autorităţile aflăm din relatarea reporterului RRA Alexandru Lancuzov.

Reporter: Înscrierile în Programul Rabla Local au început în această dimineață, însă, în primele minute de la lansare, aplicația s-a blocat. Primul pas este crearea unui cont pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, şi doar după verificarea condițiilor de eligibilitate se va da acceptul pentru casarea mașinii.

Printre cele mai importante condiții se numără vechimea de cel puțin 15 ani a mașinii, domiciliul în localitatea de unde se solicită banii și plata la zi a taxelor și impozitelor locale. De asemenea, este foarte important ca proprietarul auto să verifice dacă unitatea administrativ-teritorială – comună, oraș, municipiu sau sector – este înscrisă în acest program.

Ministrul mediului, Mircea Fechet, spune că finanțarea permite casarea a 100.000 de autovehicule vechi și poluante. După parcurgerea tuturor etapelor, primăriile vor transfera banii în contul fostului proprietar, spune primarul Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România. Persoanele acceptate în Programul Rabla Local nu pot folosi banii primiți pentru a cumpăra o mașină la mâna a doua cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară./gpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 iulie