Misiunea Forței operative aeriene italiene (Task Force) Gladiator la baza „Mihail Kogălniceanu” de lângă Constanţa se încheie pe 3 august

Task Force a Forțelor Aeriene Italiene, în cele 8 luni de angajare în Serviciul de Supraveghere a Spațiului Aerian român, a efectuat cu aparatele sale de zbor Eurofighter Typhoon patru decolări de urgență cu sarcini de interceptare, numeroase decolări similare în scop de exercițiu și descurajare și a participat la diferite exerciții internaționale sub egida NATO, printre care Dacian Strike și Air Defender 23, ambele cu lansare de arme inactive ghidate cu laser GBU-16 la poligoanele de la Cincu și Smârdan, Neptune Strike 23 și Dracula Flag, aceasta din urmă organizată la nivel de unitate cu coordonarea structurilor de comandă și control ale Alianței. Au existat și numeroase misiuni „Close Air Support (CAS)”, desfășurate cu scopul de a crește integrarea forțelor terestre. Toate activitățile desfășurate, cu un total de peste 1.700 de ore de zbor, au confirmat nivelul ridicat de interoperabilitate al Forțelor Aeriene Italiene și au contribuit la un interschimb esenţial de practici cu colegii din Forțele Aeriene Române.

Importanța strategică a misiunii a fost subliniată în ultimele luni de numeroasele vizite ale înalților oficiali civili și militari naționali și internaționali, printre care ministrul apărării, deputat Guido Crosetto, reprezentanți ai Comisiei pentru Apărare și Afaceri Externe a Senatului şi ai Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților din Italia, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Generalul de escadrilă Luca Goretti, Comandantul Comandamentului operativ CO.VI, Generalul Figliuolo, o delegație a Congresului Statelor Unite, șeful Comitetului Militar NATO, comandantul AIRCOM și Directorul US Army National Guard Bureau al Statelor Unite. Toate activitățile s-au desfășurat cu sprijinul și participarea Ambasadorului Italiei în România și a colaboratorilor săi cei mai apropiați, începând cu Atașatul Militar al Apărării.

Încă înainte de începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, Ministerul Apărării italian a fost prezent pe teritoriul României cu aparate de zbor proprii în mod neîntrerupt, (cu o singură excepție, cea din perioada iulie – octombrie 2022), atât în sfera de aplicare a mecanismul tradițional aliat de „Air Policing” cât și a dispozitivului consolidat instituit după începutul crizei din Ucraina („Enhanced Air Policing”). A fost o contribuție concretă și semnificativă a Italiei la securitatea nu numai a României, ci a întregii Alianțe și în special a flancului estic și a Mării Negre ca zonă strategică în apropierea zonelor de conflict.

Nu mai puțin relevant a fost angajamentul social al personalului Task Force care, datorită implicării multor voluntari, a efectuat numeroase vizite de Clown-Therapy la spitalul oncologic pediatric din Constanţa și a donat un Holter EKG și alte produse medicale acestei unități spitaliceşti. Solidaritatea și generozitatea au fost, de asemenea, în centrul altor evenimente caritabile precum donarea de bunuri de primă necesitate, jocuri și articole de papetărie pentru centrul de tip familial Don Bosco din Constanţa sau participarea la „Race for the Cure” din București, inițiativă în sprijinul cercetării pentru combaterea cancerului de sân.
Şi de această dată Forțele Armate Italiene și-au confirmat așadar capacitatea de dialog și empatie cu contextul social local, dobândită de-a lungul deceniilor de angajament în misiuni internaționale în diferite situaţii.