Papa Francisc se află într-o vizită oficială în Portugalia

Realizator: Cristian Bâcâin – Papa Francisc s-a întâlnit miercuri în Portugalia cu victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici ai Bisericii Catolice și a vorbit despre nevoia de purificare a acesteia. Aproape 5.000 de minori au fost abuzați în Portugalia de clerici catolici în ultimele șapte decenii. Suveranul Pontif participă joi, la Lisabona, la Ziua Mondială a Tineretului, un eveniment major din cadrul Bisericii Catolice, la care sunt așteptați un milion de pelerini de pe toate continentele. Papa Francisc a făcut miercuri și o pledoarie pentru pace și s-a referit în mod special la războiul din Ucraina, după cum transmite corespondentul RRA Elena Postelnicu.
Reporter: Încă de la primul său discurs de la Lisabona, Papa Francisc a criticat poziția Europei față de războiul din Ucraina.
Papa Francisc: În oceanul istoriei navigăm într-o conjunctură furtunoasă și se simte lipsa unor trasee curajoase de pace. Spre ce navigați, dacă nu oferiți căi de pace, căi creative pentru a pune capăt războiului din Ucraina și numeroaselor conflicte care pătează lumea cu sânge? Este îngrijorător când citim că în atât de multe locuri se investesc continuu fonduri în arme mai degrabă decât în viitorul copiilor lor. Visez la o Europă, inima Occidentului, care își folosește ingeniozitatea pentru a stinge focarele de război, o Europă care să includă popoarele și oamenii, fără a alerga după teorii și colonizări ideologice.
Reporter: Aceasta este cea de-a patra Zi Mondială a Tineretului pentru Papa Francisc, a cărui stare de sănătate pare din ce în ce mai fragilă. Internat de trei ori începând din 2021, Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, se deplasează în prezent în scaun cu rotile sau merge ajutat de un baston./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 august)