Numărul urşilor în localităţile judeţului Covasna este foarte mare, atenţionează autorităţile locale

Ursul din comuna Belin, județul Covasna, care a atacat luni seară un cioban, va fi ori relocat ori împușcat. Varianta împușcării intră în discuție doar dacă animalul revine și viața cuiva va fi pusă din nou în pericol. Primarul comunei, Ferencz Zoltán, spune că este vorba despre o ursoaică cu pui care reacționează atipic. Întâi atacă omul pentru a elimina pericolul la adresa puilor și abia apoi se repede asupra animalelor domestice.
Ferencz Zoltán: Am fost prima dată duminică, cu Jandarmeria. Ursul era aproape de stână, dar era distanța prea mare pentru tranchilizare. Chiar în fața jandarmului, era cu arma, deci nu s-a tras în el. Nu s-a întâmplat cu omul, l-am alungat cu sirene, cu petarde, n-a avut nici un efect. Noroc că câinii atacau. Deci în cazul în care va fi agresiv, că ciobanul, cum ne explică, vine cu pui, fuge direct la om și atunci îl și extragem.
Realizator: Prefectul județului Covasna, Ráduly István, atenționează că numărul urșilor în pădurile din județ este foarte mare.
Ráduly István: Am transmis o adresă către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Mediului, pentru că soluția nu putem s-o identificăm la nivelul județului Covasna, trebuie identificat la nivel național, pentru că urșii apărut și în zone pericarpatice. Atunci imaginați-vă ce este la noi, unde avem peste 2.000 de urși numai în județul Covasna. Specialiștii susțin că ar fi ideal pentru 600 de urși, deci de trei ori și mai mulţi.
Realizator: Radio România Târgu Mureș notează că potrivit ultimelor cercetări, numărul de urși din România este în jurul a 8.000 de exemplare și continuă să crească. În această perioadă sunt observate aproape de zone locuite, zeci de ursoaice cu câte doi, trei pui./dstanesc

RRA – 4 august