Ucraina vizează înregistrarea unui progres către pace la summitul de la Jeddah

Oficiali de rang înalt din aproximativ 40 de țări, inclusiv Statele Unite, China și India, au început sâmbătă discuții în Arabia Saudită, în cadrul unui summit de la care Kievul și aliații săi speră să ducă la un acord în privința principiilor-cheie privind încetarea pașnică a războiului Rusiei în Ucraina. Summitul de două zile face parte dintr-un demers diplomatic al Ucrainei de a atrage sprijin, pe lângă cel al susținătorilor săi occidentali, contactând țările din sudul planetei care au fost reticente în a lua parte la un conflict care a lovit economia globală. Nu este clar dacă discuțiile vizează producerea unei declarații comune, iar trimisul ucrainean la summit a spus că discuțiile „vor fi dificile”. „Dar în spatele nostru este adevărul, în spatele nostru – bunătatea”, a declarat trimisul Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, într-un interviu televizat difuzat vineri seara. Televiziunea de stat saudită a transmis sâmbătă după-amiază că discuțiile din cadrul summitului au început.
Rusia nu participă, deși Kremlinul a spus că va monitoriza discuțiile. Oficialii ucraineni, ruși și internaționali spun că în prezent nu există nicio perspectivă a unor discuții directe de pace între Ucraina și Rusia, în contextul războiului în curs de desfășurare. Zelenski a spus că speră că discuțiile vor duce la un summit de pace al liderilor mondiali care să susțină principiile planului său de reașezare, care cere returnarea de către Rusia a întregului teritoriu ucrainean și retragerea tuturor trupelor sale.
Cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, care a menținut contacte cu ambele părți de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a jucat un rol în convocarea țărilor care nu au participat la reuniunile anterioare, au declarat diplomații occidentali. China, care nu a participat la o rundă anterioară de discuţii la Copenhaga, îl trimite pe Li Hui, trimis special pentru afaceri eurasiatice, a transmis sâmbătă Beijing-ul. China a păstrat legături economice și diplomatice strânse cu Rusia de la începutul conflictului și a respins apelurile de condamnare a Moscovei. „Avem multe dezacorduri și am auzit poziții diferite, dar este important ca principiile noastre să fie împărtășite”, a spus oficialul chinez. Consilierul indian pentru securitate națională, Shri Ajit Doval, a sosit și el la Jeddah pentru summit, a anunțat sâmbătă Ambasada Indiei la Riad, printr-o postare pe rețelele de socializare. Precum China, India a păstrat legături strânse cu Rusia și a refuzat să o condamne pentru război și a intensificat importurile de petrol rusesc./cstoica/dstanesc

(REUTERS – 5 august)