Ziua Nagasaki, o dată neagră în istoria omenirii

Data de 9 august este decretată drept Ziua Nagasaki, după al doilea atac cu bombă atomică asupra Japoniei. Bomba de la Nagasaki (”Fat Man”) lansată la 9 august 1945, a ras orașul de pe fața pământului, a lăsat în urmă aproximativ zeci de mii de morți și a dus la capitularea Japoniei. Era cea de-a doua și ultima bombă atomică lansată împotriva populației civile.

 

Context

La data de 6 august 1945, la doar 16 ore după devastarea orașului Hiroshima de către bomba nucleară „Little boy” (Băiețelul), președintele SUA, Harry Truman, a amenințat Japonia cu anihilarea totală a acesteia. După atacul japonezilor din 1942 asupra flotei americane de la baza navală Pearl Harbour și implicarea Americii în Al Doilea Război Mondial, SUA împreună cu aliații săi, Marea Britanie și Canada au accelerat demersurile de creare a bombei atomice. A fost folosită încărcătură de uraniu 235, bombardată cu neutroni lenți, urmată de o reacție nucleară în lanț, generatoare de căldură, cu un efect devastator.

Bomba a fost lansată de pe bombardierul supranumit Enola Gay. 70% din clădirile oraşului au fost rase de pe suprafaţa pământului, iar circa 70.000 de oameni au murit pe loc.Little Boy avea circa 3 metri şi cântărea 4,5 tone, conţinea 63 kg de uraniu şi a explodat la o înălţime de 500 m deasupra oraşului, moment care a declanşat o reacţie nucleară cu o putere de 16 kilotone TNT.

Acest prim atac nuclear nu l-a determinat pe împăratul Japoniei să capituleze. Iată ce spunea președintele SUA: „Suntem pregătiți să distrugem mai rapid și complet fiecare întreprindere de război pe care japonezii o au la sol, în fiecare oraș.

Le vom distruge docurile, fabricile și rețele de comunicație. Să nu mă înțelegeți greșit; vom distruge complet puterea Japoniei de a mai putea purta vreun război”. Însă împăratul japonez Hirohito a decis să continue războiul împotriva Statelor Unite.

 

După ”Little Boy”, a urmat ”Fat Man”

În dimineața de 9 august 1945, bombardierul american B-29, cunoscut sub numele de „Bookstar” a decolat de pe insula Tinian cu destinația Kokura. Din cauza norilor, piloții au decis să se îndrepte către a doua lor țintă, Nagasaki. Bomba a explodat la 11:02, ora locală, la o altitudine de doar 502 metri. Suflul și căldura degajată au ucis instant între 92 și 93 la sută dintre oamenii aflați la doar 600 de metri de locul exploziei. Cauza principală a morții pentru 60 la sută dintre victime au fost arsurile rezultate după reacția nucleară. Pe 15 august 1945, împăratului Japoniei, Hirohito a anunțat la radio, capitularea Japoniei, terminându-se astfel, cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri s-a semnat armistițiul dintre Japonia și Statele Unite ale Americii. Numărul total al deceselor în urma atacurilor de la Hiroshima și Nagasaki nu a putut fi stabilit cu exactitate.

Potrivit unor rapoarte, au fost între 129.000 și 240.000 de victime în urma lansării celor două bombe. Jumătate din decese s-au produs în primele zile ale atacurilor, iar celelalte au survenit la câteva luni sau ani, din cauza arsurilor, a radiațiilor și a cancerul care s-a declanșat. În anii următorii a crescut riscul privind diferite forme de cancer.

Atât 6 august, cât și 9 august 1945 reprezintă date negre în istoria umanității.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/place/Nagasaki-Japan

https://historia.ro/sectiune/general/holocaustul-nuclear-bombardamentele-de-la-567520.html