Începe cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului

Astăzi începe cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, la care s-au înscris aproape 34 de mii de absolvenţi de liceu. Datele prezentate de Ministerul Educaţiei arată că doi din trei candidaţi au încheiat acest ciclu de învăţământ în 2023. La această sesiune a examenului, lucrările vor fi corectate, însă, în mod diferit.
Reporter: Absolvenţii de liceu care nu au dat sau promovat până acum bacalaureatul intră în febra examenelor. Astăzi susţin proba la Limba şi literatura română, mâine – în funcţie de profil – vor arăta cât ştiu la Matematică sau Istorie, iar vineri vor da proba la alegere a profilului şi specializării. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că este primul examen naţional la care evaluarea digitalizată este generalizată, astfel că toate lucrările vor fi corectate în acest mod. În fiecare sală de clasă în care se susţin probele scrise ale examenului vor exista scannere şi calculatoare conectate la internet, iar după ce elevul termină lucrarea, profesorul supraveghetor o va scana şi o va încarca pe o platformă. Ulterior, platforma distribuie lucrarea către doi profesori din orice colţ al ţării, mai puţin din judeţul din care provine elevul. Avantajele acestui tip de corectare au fost explicate de secretarul de stat Sorin Ion la TVR:
Sorin Ion: Eliminăm riscurile aferente transportului lucrărilor cu autoturismele, imediat după probă, dintr-un judeţ într-altul. În al doilea rând, eliminăm foarte multă birocraţie. Nu, nu punem roboţi să corecteze lucrările elevilor, le vor corecta tot profesorii evaluatori. Pentru profesorul care scanează lucrările este o sarcină în plus, dar pentru aceasta competenţele digitale care se cer sunt unele minime.
Reporter: Primele note vor fi publicate vinerea viitoare, pe 25 august – zi în care se pot depune şi contestaţiile, iar rezultatele finale ale bacalaureatului vor fi anunţate pe 29 august./apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, 16 august