Inaugurarea noului tren ușor din Israel stârnește dispute în spațiul public

This aerial view shows the new Tel Aviv Light Rail also known as Dankal, passing through the Israeli coastal city of Tel Aviv, on the fist day of its launch on August 18, 2023. - The long-awaited rail network will connect Tel Aviv's northeastern suburb of Petah Tikva with Bat Yam to the south, a distance of 24 kilometres (15 miles). (Photo by JACK GUEZ / AFP)

Realizator: Mihaela Mihai – În Israel, libertatea oamenilor de a folosi transportul în comun de Shabbat, adică sâmbăta, când este zi de odihnă, stârnește dispute în spațiul public. Ele au fost suscitate în ultimele zile de proaspăt inauguratul tren ușor. Cea mai mare parte a cetățenilor solicită eliminarea vetoului istoric al partidelor religioase în această privință, transmite corespondentul RRA Ion Știubea.
Reporter: După ce în urmă cu două zile, premierul Netanyahu și alți câțiva miniștri din partidul Likud inaugurau în mod festiv noul tren ușor din Israel, care face legătura între orașele Bat Yam, pe malul Mediteranei, şi Petah Tikva, din zona de centru, pe o distanță de 24 km, şi după ce ieri el a fost pus în funcțiune pentru publicul larg, care s-a putut bucura de călătorie gratuită toată ziua, azi încep să apară primele dispute în jurul lui, care, mai mult ca sigur, vor deveni o temă dominantă în lunile viitoare și se vor înscrie în aceeași dispută generală și extrem de riscantă dintre publicul laic și cel religios, dintre adepții democrației liberale și cei ai statului teocratic. Pe scurt, este vorba de acționarea trenului de Shabbat, care, potrivit statu-quo-ului de acum, este interzisă, dar care este solicitată, potrivit unui recent sondaj de opinie, peste 60% din populația țării, dar și de 49% din electoratul Likud-ului, care depășește procentul de 41 al celor care susțin menținerea situației de acum. Chiar și ieri, de fapt, au fost organizate demonstrații de-a lungul traseului străbătut de trenul ușor, așa-numita linie roșie, iar astăzi, la prânz, protestatarii au demonstrat în fața locuinței ministrului transporturilor, Miri Regev, solicitând ceea ce va deveni de acum înainte o temă de dispută – libertatea transportului public de Shabbat./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 august)