UPDATE: Explozie la o staţie GPL din Crevedia

Un apel la 112 a semnalat la 18.50 o explozie urmată de incendiu la o stație de gaz petrolier lichefiat din localitatea Crevedia. O persoană a murit, cel puțin 7 sunt rănite. O nouă explozie a avut loc la ora 20.55 și i-a surprins pe salvatorii aflați în prima linie. 26 de pompieri au fost răniți, dintre care unul este intubat! Traficul pe DN 1A este blocat sâmbătă seară.
46 de pacienți internați în spitalele din Capitală, dintre care 26 de pompieri! Patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Trei mii de localnici, evacuați. (StirileTVR.ro)

  • Au fost activate două linii de tip LINIA VERDE – 0212069397 și 0212069398 destinate cetățenilor din zona deflagrațiilor, care vor să reclame simptomatologie în zilele următoare, dar și celor care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii.
  • Duminică, Centrul de Transfuzie Sanguină București este deschis de la 07.30 până la 13.30, pentru toți cei care vor să doneze sânge, în ajutorul victimelor incendiului de la Crevedia.

Precizări ale ministrului Alexandru Rafila privind starea victimelor exploziilor de la Crevedia

În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița. 13 sunt la Spitalul Bagdasar-Arseni, patru la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, unu la Elias, iar opt pacienți dintre aceștia sunt într-o stare mai gravă. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat…
Alexandru Rafila: În momentul de față sunt 46 de pacienți. Opt dintre ei, din păcate, sunt intubați. Pe măsură ce evaluările lor medicale se încheie, vom avea un bilanț pe care îl vom prezenta. Toți pacienții care au arsuri pe suprafață mare și arsuri profunde vor fi tratați în unități de terapie intensivă specializate, o parte din ei în România, ceilalţi vor fi transferați. Locațiile sunt Belgia și Italia. Încercăm să stabilim și alte locații, cum ar fi Austria și Israel. Sper ca într-un timp cât mai scurt să poată să primească cu toții îngrijirea necesară specializată, încât șansele lor de supraviețuire și ulterior de videcare cu sechele cât mai mici să fie maximale./dstanesc (RRA – 27 august)

Declaraţii ale premierului Marcel Ciolacu, de la Ministerul Afacerilor Interne

„A fost activat Sistemul european de protecție civilă. Mai mult ca sigur în noaptea aceasta credem că un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți. Vă ținem la curent. Totul va fi transparent, totul va fi … totul va fi transparent. S-a vorbit și cu Ministerul Mediului, calitatea aerului în zonă. S-au pus… s-a luat legătura cu toți aparținătorii, s-au făcut și telefoane speciale să sune cei din zonă dacă simt că sunt… au anumite probleme medicale.”(TVR Info 26 august)

Celulă de criză la Ministerul de Interne după exploziile de la stația GPL din Crevedia

La Ministerul de Interne a fost constituită o celulă de criză în urma exploziilor de la o stație GPL din Crevedia, urmate de un incendiu devastator. La ședință participă și premierul Marcel Ciolacu. Zeci de oameni au fost răniți în cele două explozii care au avut loc în zonă, dintre care cei mai mulți pompieri. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunță că există în continuare risc de explozii din cauza unei cisterne care se află acolo.
Raed Arafat: Zona încă este o zonă periculoasă și din cauza asta am evacuat la distanță, pentru că există pericol să mai fie o explozie la încă o cisterna care este acolo. Câteva aspecte importante, faptul că au fost folosiți roboții, poate că am evitat chiar oameni să fie foarte aproape de cisternă. În al doilea rând s-au dat mesaje RO-ALERT în zonă, a fost explicat populației. În zona imediat limitrofă a fost populația evacuată.
Reporter: Faceți din nou evaluare a tuturor victimelor de la prima și a doua explozie?
Raed Arafat: Șapte prima dată și 26 pompieri, unul singur intubat, situația fiind în dinamică, plus un pacient care a făcut infarct aici și a fost resuscitat inițial de ambulanță și din nou a intrat în stop cardiac, din păcate./eradu

Premierul Marcel Ciolacu va merge la Spitalul Floreasca, unde între timp a ajuns al șaptelea pompier rănit în a doua deflagrație de la Crevedia.(StirileTVR.ro)

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe rețelele de socializare

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime”.”Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”

Locul unde a avut loc explozia din Crevedia era mai degrabă un depozit de gaz petrolier lichefiat (primar Crevedia)

Primarul din Crevedia, Petre Florin, afirmă că locul unde a avut loc explozia era mai degrabă un depozit de gaz petrolier lichefiat, după ce activitatea de vânzare de carburanți către cetăţeni a fost suspendată de Inspectoratul pentru Situații de Ugență. Cu toate acestea, cisternele încărcau acolo, a declarat el într-un interviu la televiziune.(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 august)/amirea/dstanesc

Operațiune de amploare la Crevedia pentru stingerea incendiului izbucnit la o stație GPL și pentru salvarea victimelor

Zeci de mașini de pompieri și de ambulanțe sunt mobilizate într-o operațiune de amploare la Crevedia pentru stingerea incendiului izbucnit la o stație GPL și pentru salvarea victimelor. Din informațiile venite până la această oră, cele două explozii s-au soldat cu cel puțin un deces și 12 răniți. A fost activat planul roșu de intervenție. Cu detalii vine, în direct, Cristina Grecu.
Reporter: Puțin înainte de ora 19:00, un incendiu devastator a izbucnit la Crevedia în urma unei explozii la o stație de gaz petrolier lichifiat. Cel puțin un om a murit și șapte au fost răniți, între care patru sunt intubați. La ora 21:00 a urmat o a doua explozie, în care până acum se știe că cinci pompieri au fost răniți. Pompierii se luptă acum cu flăcările și încearcă să se apropie cât mai mult de locul exploziei. Arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne și o casă, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Incendiul este însoțit de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, anunță Garda Națională de Mediu. La Otopeni, Balotești și Buftea există o creștere a numărului de pulberi în suspensie în atmosferă. Cetățenii sunt sfătuiți să închidă geamurile. Circulația este în continuare blocată în zonă, pe DN1A și sunt evacuate persoanele care locuiesc în apropiere. Au intervenit pentru salvarea răniților echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București-Ilfov, Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și-au transportat victimele la spitalele de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar-Arseni. Vom reveni cu informații.
Realizator: Potrivit unei declarații de ultimă oră a șefului DSU, Raed Arafat, în urma celei de-a doua explozii au rezultat 26 de răniți în rândul pompierilor. Vom reveni cu noi informații pe măsură ce le vom obține./eradu (RRA – 26 august)

Cel puțin un om a murit și mai mulți sunt răniți în urma exploziei puternice care s-a produs în această seară la o stație GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Circulația este în continuare blocată în zonă, pe DN1A, și sunt evacuate persoanele care locuiesc în apropiere de locul deflagrației. Pompierii încearcă să se apropie cât mai mult de locul exploziei, întrucât arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne și o casă. Incendiul este însoțit de degajări mari de fum care se îndreaptă spre Capitală, afirmă șeful Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Corlan. Într-o intervenție la DIGI 24, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre victimele exploziei.
Alexandru Rafila: Există și decese, nu pot să vă confirm dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime care au arsuri în grade diferite. Una dintre ele, cu arsuri mai serioase, adică cu arsuri extinse chiar, este la Spitalul de Arși. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv Bagdasar și Floreasca. De asemenea, am constituit un grup de lucru de urgență la nivelul ministerului și celelalte spitale care au secții de chirurgie plastică vor îngriji pacienții, dacă numărul lor va fi mai mare. Examinăm și vom lua rapid o decizie dacă este nevoie să transferăm în străinătate unii dintre aceşti pacienți, în cazul în care la spitalele din București este cumva depășită capacitatea de intervenție.
Realizator: L-ați ascultat pe ministrul sănătății despre victimele exploziei care s-a produs în această seară la o stație GPL din localitatea Crevedia./dstanesc (RRA – 26 august)

Circulația este blocată complet la această oră pe DN 1A, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, din cauza unei explozii puternice, urmate de un incendiu care s-a produs la o stație GPL. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, cel puțin cinci oameni au fost răniți. La fața locului au ajuns mai multe ambulanțe și a fost trimis și un elicopter SMURD, fiind activat planul roșu de intervenție. Pompierii încearcă să stingă flăcările, care s-au extins pe un teren agricol din zonă. Traficul rutier este deviat prin localitatea Cocani. Vom reveni cu informații. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 august)/amirea/denisse