Radio România la 95 ani.

Leon Sărățeanu: “La Monte Carlo cu folclor românesc am rupt inima târgului!”

 

de Octavian Silivestru

La începutul anilor ’70, Radioteleviziunea Română a profitat de deschiderea către Occident pe care a permis-o conducerea comunistă a țării organizând Festivalul de muzică Cerbul de Aur și participând la câteva concursuri internaționale.  Astfel,  au fost introduse emisiuni de cultură inspirate din programele occidentale (Teleenciclopedia, Telecinemateca). În același timp, emisiuni de varietăți  realizate de Radio România au participat cu succes la “Concursul Jean Antoaine variété – Monte Carlo”. Delegația română a fost condusă de Leon Sărățeanu –  redactor-șef adjunct la Redacția  Emisiunilor pentru  Străinătate –  care, datorită succesului materialului prezentat de români,  a fost cooptat în juriul internațional la edițiile următoare.     

„Am câştigat la un concurs de emisiuni de varietăţi organizat la Radio Monte Carlo. Am câştigat premiul doi cu o emisiune, tocmai pentu că emisiunea era de varietăţi cu elemente de umor. Se chema ‘’Zig-zag în farfuria zburătoare’’, că erau  la modă pe atunci farfuriile zburătoare. Am scris-o… am împănat-o cu folclor românesc, luptându-mă cu ilustratorii din Radio care vroiau să o împăneze cu muzică uşoară. Le spuneam că muzica uşoară românească nu e urâtă, e plăcută, e agreabilă, dar are atâta concurenţă pe plan internaţional, încât mergând cu ea la Monte Carlo nu  o să rup inima târgului. Dar cu folclorul sigur o să rup inima târgului. Și aşa a fost. Mi-aduc aminte că nici nu a apucat emisia mea să meargă şi juriul care era alcătuit din directori muzicali de la nu ştiu câte posturi de radio din Europa şi a America,  s-a trezit din somn. Era iulie sau august, căldură și toți moţâiau. Toţi s-au trezit din somn. Şi au început:  “Ai pus ceva din rapsodiile lui George Enescu?”  “Aveţi răbdare! Lăsati banda să se deruleze. O să ascultaţi.” –  răspundeam eu. Şi aşa mai departe. Din toată afacerea asta m-am ales cu ceva: şapte sau opt ani am fost cooptat membru permanent în juriul de la Monte Carlo. M-am tot dus pe banii postului Radio Monte Carlo. Am domiciliat la Hotel Metropol care împreună cu Hotel De Paris sunt cele două hoteluri luxoase din Monte Carlo. M-au făcut purtătorul de cuvânt al juriului, eram şi bun de gură şi le plăcea. (…)

Datorită acestei misiuni de membru în juriu internaţional al concursului de varietăţi, care purta numele fostului director de programe de la Monte Carlo, Jean Antoane, care se prăpădise … concursul se numea “Jean Antoane variété”  … opt ani am  bântuit pe Coasta de Azur a Franţei şi pe Riviera italiană. Foarte frumos. Deosebit de frumos. Trăiam foarte bine la Hotel Metropol pe banii  Radio Monte Carlo, aveam dreptul legal să invit la dejun şi cină pe cine vroiam, eu trebuia pur şi simplu să semnez notele pentru ce se servea la masă”.

[Interviu realizat de Virginia Călin, 1998]