Administrația Bucureștiului dorește să reglementeze problema trotinetelor electrice

Realizator: Mihaela Mihai – Administrația Bucureștiului dorește să reglementeze problema trotinetelor electrice, după modelul adoptat de alte orașe europene. Viceprimarul Stelian Bujduveanu a propus organizarea unui referendum prin care cetățenii să spună dacă doresc sau nu aceste vehicule pe străzi. Consultarea ar putea fi organizată anul viitor, în paralel cu alegerile europarlamentare. În acest moment, Bucureștiul nu are un regulament privind închirierea, utilizarea și parcarea trotinetelor electrice care pot fi închiriate. Transmite reporterul RRA Alex Lancuzov.
Reporter: Trotinetele electrice care se închiriază au fost interzise de la 1 septembrie pe străzile Parisului, tot în urma unui referendum, iar modelul prin care decizia revine cetățenilor, și nu doar autorităților, ar putea fi replicat și în București. S-a ajuns la această variantă pentru că în Consiliul General nu a fost o majoritate care să treacă regulamentul, iar proiectul a fost retras de trei ori până acum, deși Primăria ar fi încasat și taxe din închirierea trotinetelor, după cum a spus atunci viceprimarul Stelian Bujduveanu.
Stelian Bujduveanu: Un regulament care să aducă ordine în orașul nostru, pentru că prea mult timp municipiul București a rămas în urmă în a reglementa trotinetele electrice.
Reporter: Dincolo de problema infrastructurii, și anume lipsa pistelor dedicate, utilizatorii de trotinete fac slalom printre mașini, chiar și printre pietoni, pe trotuare. Nu de puține ori pot fi văzuți câte doi sau chiar trei tineri pe o singură trotinetă, iar acestea sunt lăsate la întâmplare, pe drum sau pe trotuar. Pe de altă parte, trotineta înseamnă electromobilitate, deci mai puțină poluare.
-: Trotinetele sunt destul de periculoase pe stradă. Am văzut că sunt periculoase și pe trotuar.
Reporter: De ce folosiți trotineta?
-: Ca să mă deplasez mai eficient.
Reporter: Pe unde mergeți?
-: Cel mai des pe șosea. Dar sunt unele șosele pe care n-am loc să merg și merg pe trotuar.
Realizator: Luna trecută, trotinetele electrice au fost interzise în Constanța, autoritățile argumentând că au pus în pericol siguranța traficului rutier și pietonal./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 septembrie)