FBI oferă sprijin Ministerului Sănătăţii pentru aplicarea unor practici anticorupţie

Realizator: Mihaela Mihai – FBI oferă sprijin Ministerului român al Sănătății pentru aplicarea unor practici anticorupție în sistemul de achiziții publice. Corespondenta RRA Alina Bujoancă transmite că Timișoara a găzduit vineri o primă întâlnire regională pe această temă, susținută de Biroul OMS în România, ca parte a asistenței tehnice în cadrul PNRR. În cadrul discuțiilor, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că va fi elaborat un ghid de bune practici în achiziții publice necesare pentru cheltuirea corectă a fondurilor:
Alexandru Rafila: E vorba despre bune practici în domeniul integrității și al practicilor anticorupție, care trebuie să guverneze ceea ce facem în momentul de față: investiții fără precedent în sistemul de sănătate. Avem un partener extraordinar de important, Departamentul de Justiție al Statelor Unite, prin Biroul Federal de Investigații. Experții de la Departamentul de Justiție au participat și a fost co-organizatori ai acestui eveniment. Corupția generează subdezvoltare și generează stagnare. Sărăcia este generată de o corupție mare, care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. Dacă cumpărăm un echipament cu un preț de cinci ori mai mare decât este prețul acelui echipament real, dotăm un singur spital, în loc să dotăm cinci spitale.
Realizator: Alexandru Rafila a admis că în sistemul românesc de sănătate există cazuri de corupție, dar a precizat că, atunci când sunt depistate, situațiile sunt transmise spre rezolvare autorităților competente./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 septembrie)