Valentino Valentini la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări

Viceministrul Întreprinderilor și al Made in Italy Valentino Valentini s-a deplasat la București în zilele de 6 și 7 septembrie pentru a participa, la invitația Guvernului României, la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

În marja lucrărilor, Viceministrul s-a întâlnit cu Ministrul Economiei Ștefan-Radu Oprea și cu Consilierul de Stat al Prim-ministrului pentru Afaceri Economice Florin Spătaru. În centrul discuțiilor s-au aflat relațiile economice și industriale dintre cele două țări, în special numeroasele companii italiene prezente în România. Au fost abordate și oportunități de colaborare în atingerea obiectivelor PNRR-ului, cu accent pe infrastructură, energie și noile tehnologii. Cu cele două personalităţi ale Guvernului, Viceministrul Valentini a discutat și despre disponibilitatea Italiei de a participa la proiectele majore ale Inițiativei celor Trei Mări, asociate dublei tranziții digitale și ecologice și atenției îndreptate către noile modele de creștere durabilă, mai echitabile și mai eficiente. Printre temele de discuție s-a aflat și reconstrucția Ucrainei și sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei pe calea aderării la Uniunea Europeană.

„Italia și România – a comentat Viceministrul – sunt legate prin relații economice și culturale importante, cu posibilități de dezvoltare ulterioară. Din întâlniri a reieșit dorința comună de a conlucra pentru a profita de oportunitățile de creștere, în special în sectoarele cele mai avansate, în perspectiva dublei tranziții ecologice și digitale. De asemenea, am reafirmat angajamentul nostru comun de a sprijini Ucraina și reconstrucția acesteia, la care țările noastre pot juca un rol esenţial”.

În discursul său la sesiunea cu tematica energetică a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, Viceministrul Valentini a subliniat valoarea strategică pe care a dobândit-o formatul în urma evoluțiilor geopolitice din zonă. El a indicat necesitatea creării de parteneriate public-privat pentru atingerea obiectivelor Inițiativei și a reamintit oportunitatea creării de noi coridoare în regiunile Adriatică și danubiano-balcanică, de-a lungul unui traseu est-vest. Viceministrul a motivat interesul Italiei pentru acest format în lumina angajamentului național pentru dezvoltarea regiunii și sprijinului pentru reconstrucția Ucrainei. În ceea ce privește tranziția ecologică, el a evocat conceptul de neutralitate tehnologică și importanța salvgardării lanțurilor de producție.

La finalul misiunii, Viceministrul s-a întâlnit la Reședința italiană cu reprezentanți ai antreprenorilor și ai comunității italiene din România, ilustrând obiectivele și rezultatele vizitei sale la București. Cu participanții la întâlnire, Viceministrul a discutat despre provocările și oportunitățile pentru Italia și companiile sale care decurg din tranziția ecologică și dintr-o posibilă contribuție a Italiei la Inițiativa celor Trei Mări.