Serghei Lavrov a numit summitul G20 un succes al tuturor țărilor participante

Summitul Grupului celor Douăzeci (G20) constituie un succes al tuturor țărilor participante, grupul fiind în cursul unei reforme interne, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul conferinței de presă susţinută după încheierea summitului G20.

„Summitul, desigur, este un succes necondiționat, în primul rând al președinției indiene, dar și al tuturor dintre noi. G20, aș spune eu, este în cursul unei reforme interne. În primul rând, aceasta s-a manifestat prin activarea semnificativă a membrilor G20 din sudul global, care, sub conducerea Indiei, au căutat foarte clar și persistent să țină cont de interesele sale în acordurile discutate de G20 și, ca urmare, au fost incluse în declarație”, a subliniat ministrul rus.

Potrivit afirmaţiilor lui Lavrov, țările din sudul global doresc să-și consolideze rolul în mecanismele guvernării globale, astfel încât ponderea lor reală să se reflecte în afacerile mondiale, inclusiv în sfera economică. Totodată, șeful Ministerului rus de Externe a atras atenția asupra faptului că BRICS a depășit deja țările G7 din punct de vedere al PNB (Produsul Naţional Brut).

Serghei Lavrov crede că summitul G20 va da un impuls foarte serios reformei Fondului Monetar Internațional, precum și Organizației Mondiale a Comerțului. „În declarație sunt formulate sarcinile reformei și ale Fondului Monetar Internațional, în care multă vreme, dacă s-ar fi împărţit cinstit cotele și voturile, americanii nu vor mai avea un bilet de blocare, care se menţine artificial. Iar summitul G20, desigur, va da un impuls foarte serios, un impuls pozitiv eforturilor de reformare atât a Fondului Monetar Internațional, cât și a Organizației Mondiale a Comerțului, acest lucru este de asemenea scris direct, eforturi care, subliniez încă o dată, sunt menţinute artificial de americani și aliații lor” – a subliniat ministrul rus./ssirbu/gpodea

https://tass.ru/politika/18698093

www.tass.ru – 10 septembrie