Apărăm interesele agricultorilor! (István Nagy)

Fermierii ungari se pot baza întotdeauna pe Guvernul ungar în orice situație – a subliniat miercuri ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, în mesajul său de pe pagina sa oficială de Facebook.
Ministrul ungar a amintit că se apropie un termen important: pe 15 septembrie expiră moratoriul asupra importurilor de produse agricole ucrainene. Tocmai din acest motiv a pornit spre trei țări vecine pentru a conveni o poziție asupra a ceea ce se va întâmpla începând cu 16 septembrie, a adăugat ministrul ungar.
„Bruxelles-ul tace și noi trebuie să acționăm în baza competențelor naționale. Noi nu putem rămâne tăcuți și neputincioși în fața fermierilor. Fermierii așteaptă de la noi să îi protejăm, să fim fermi, să luăm măsuri pentru a le asigura securitatea producției. La acest lucru am lucrat și astăzi!”, a declarat ministrul ungar.
István Nagy a subliniat că a convenit cu omologii săi români, bulgari și slovaci că, în cazul în care nu va exista o decizie la Bruxelles de prelungire a moratoriului, vor acționa individual, în cadrul competenţei naţionale.
Miniştrii de resort doresc să armonizeze acest proces, a mai spus István Nagy, semnalând că interdicția de import nu se va referi doar la patru produse, deoarece vor veni cu o listă extinsă de produse, întrucât este important să se evite perturbările pe piața internă.
Este inacceptabil ca produsele unor ferme uriașe multinaționale cu investiții internaționale din Ucraina să intre pe piața UE într-un mod care perturbă complet funcționarea normală a acesteia, a avertizat István Nagy. „Acolo, produsele sunt fabricate într-o structură de producție complet diferită, conform unor standarde complet diferite, fără nicio regulă, iar apoi sunt trimise pe piețele Uniunii Europene fără taxe vamale, fără nicio restricție, și îi pun pe fermierii europeni și pe producătorii europeni într-o situație imposibilă”, a precizat ministrul ungar al agriculturii.
„Ceea ce vedem este că capitalul multinațional și aceste investiții acaparează piața UE, nici nu vor să se ducă în altă parte, ci vor să se afirme aici. Nu putem lăsa să se întâmple acest lucru, pentru că noi producem după reguli, în condiții controlate de la fermă până la masă și, prin urmare, producătorii se așteaptă, pe bună dreptate, ca noi să le oferim siguranță și o viziune adecvată pentru viitor” – a declarat István Nagy. (MTI – 13 septembrie)/vblanka/dstanesc