Atac al armatei ucrainene la Sevastopol – Humeniuk susţine că este puţin probabil ca ruşii să îşi poată repara navele avariate

Purtătoarea de cuvânt a trupelor din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că este puțin probabil ca rușii să poată repara nava de desant „Minsk” și submarinul „Rostov-pe-Don”, care au fost avariate în urma unui atac al Forțelor Armate ucrainene asupra Sevastopolului.

„Conform estimărilor preliminare ale experților, din ceea ce am putut observa deja, cel mai probabil, marea navă de desant a ajuns acum nu chiar atât de mare și este puțin probabil să mai fie o navă. În ceea ce privește submarinul, pagubele sunt destul de semnificative și restaurarea sa necesită capacităţi de producție suplimentare, inclusiv şi în special (piese, n.r.) cu care se lăuda acea uzină de reparații navale (lovită în atac, n.r.)” – a menționat Humeniuk.

Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, uzina de reparații de nave din Sevastopol a fost avariată și ea în urma atacului din noaptea de 12 spre 13 septembrie, așa că, deocamdată, ocupanții ruşi nu au unde să-și repare navele avariate. Natalia Humeniuk a mai subliniat că navele inamice din Marea Neagră continuă să efectueze manevre, pentru a se proteja de eventuale atacuri. „Acum, se tem că bazele lor nu mai sunt la fel de sigure pe cât credeau anterior că ar fi. Putem observa o răspândire a lor prin Marea Neagră. Gruparea navală rămâne într-o zonă pe care încă o consideră mai mult sau mai puțin sigură pentru ei – aceasta se află la o distanță de 100 de mile marine de coasta controlată de Ucraina” – a explicat Humeniuk.

Aceasta a mai declarat că reparaţiile la Podul Crimeii, de asemenea, sunt un proces dificil, deoarece condițiile meteorologice nu permit astfel de lucrări, iar situația este constant tensionată. Potrivit Nataliei Humeniuk, rutele logistice alternative pe care inamicul încearcă să le folosească sunt monitorizate de armata ucraineană.

„Poduri precum Cionhar sau Henicesk, de asemenea, nici nu sunt capabile să funcționeze la capacitate maximă, abia dacă pot să reziste” – a adăugat Humeniuk. Amintim că, în noaptea de 12 spre 13 septembrie, au avut loc explozii în Sevastopolul ocupat de ruși. Exploziile au fost raportate în zona șantierului naval, iar Ministerul rus al Apărării a anunțat imediat că a avut loc un atac. Serviciul de spionaj al armatei ucrainene a confirmat că o mare navă de desant și un submarin aparţinând armatei ruse au fost lovite la Sevastopol./sdan/schelaru

Agenția de presă RBC – 14 septembrie