Manifestări de comemorare în localitatea sălăjeană Ip a victimelor masacrului de acum 83 de ani

Localitatea sălăjeană Ip găzduieşte, astăzi, manifestările de comemorare a victimelor masacrului de acum 83 de ani, când peste 150 de români au fost ucişi de trupele maghiare horthyste.

Evenimentul va începe la 11:30 cu instalarea Gărzii militare la monumentul din cimitir şi va continua cu o slujbă religioasă, luări de cuvânt şi depuneri de coroane la mormântul comun. Mai multe aflăm de la corespondentul RRA, Adrian Lungu.

Reporter: Sunt programate alocuțiuni, momente de reculegere și mesaje ca astfel de pagini negre din istoria umanității să nu se mai repete. În jurul prânzului vor fi depuse coloane la mormântul comun al celor 157 de martiri bărbați, femei, vârstnici și copii, uciși în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.

Va urma un ceremonial militar și religios la Monumentul Martirilor din zona centrală a localității. An de an, la Mormântul martirilor din Ip este ținut un moment de reculegere și sunt depuse coroane de flori cu îndemnul ca asemenea atrocități să nu mai aibă loc. Cele petrecute la Ip se înscriu în seria masacrelor antiromânești desfășurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 septembrie