Până când nu va fi reglementată în mod garantat situaţia maghiarilor nu se poate vorbi despre aderarea Ucrainei la UE sau NATO (Zsolt Semjén)

Până când nu va fi reglementată în mod garantat situaţia minorităţii maghiare nu se poate vorbi despre aderarea Ucrainei la UE sau NATO, a declarat joi vicepremierul ungar Zsolt Semjén. În cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea de ştiri Hir Tv, oficialul ungar a amintit că Ungaria a propus anterior o soluţie la această chestiune. La congresul Partidului Popular European de la Malta, Viktor Orbán i-a spus președintelui ucrainean de atunci Poroșenko că, dacă Ucraina aspiră la UE, trebuie statuat, atât din punct de vedere al limbii, cât și al educației, faptul că limbile statelor membre ale UE sunt acceptate și în Ucraina. Această propunere este încă menținută, a precizat vicepremierul ungar, care a adăugat: În ceea ce priveşte dubla cetăţenie, Ungaria recomandă să fie recunoscută cetăţenia ţărilor membre NATO şi UE. Însă, cel mai simplu lucru pe care îl recomandă Ungaria este ca Ucraina să recunoască maghiarii ca naționalitate autohtonă, a spus vicepremierul ungar, subliniind că acest lucru este asigurat în cazul tătarilor din Crimeea, iar dacă aceste drepturi ar fi asigurate şi pentru maghiarii, atunci „în linii mari ar fi totul în ordine”. Maghiarii au drepturi dobândite, care sunt garantate prin Tratatul de bază ungaro-ucrainean şi la acesta trebuie revenit, deoarece altfel ucrainenii „se află pe un teren mlăştinos” dacă încep să negocieze despre diferite chestiuni detaliate, pe care le demonstrează Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția. După care se face o modificare legislativă, care este abrogată de ucraineni, sau dacă nu este abrogată este sabotată la nivel ministerial sau local, a explicat Zsolt Semjén, care a mai spus: dacă autoritățile ucrainene nu pot să-l oprească pe primarul oraşului Mukachevo, pe „mafiotul care urăște maghiarii”, cum se pot aștepta să fie implementat un tratat.
Învățământul în limba maghiară a fost implementat anterior, sistemul de învățământ în limba maghiară a funcționat perfect până la evenimentele de la Maidan. La acest sistem trebuie să ne întoarcem, a declarat vicepremierul. Referitor la faptul că la întâlnirea preşedintelui ungar, Katalin Novák, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, acesta a vorbit despre faptul că ar dori să consolideze relațiile bilaterale și să le îmbunătățească, vicepremierul a spus: acestea sunt cuvinte. Ei au avut oportunități nelimitate de a asigura drepturile minime pentru maghiari.
Vicepremierul a spus că existența Ucrainei este de interes național al Ungariei, iar Ungaria a fost prima ţară care a recunoscut suveranitatea Ucrainei. Semjén a amintit că Viktor Orbán a fost cel care a „stors” de la UE scutirea de viză pentru ucrainenii, iar domnia sa – împreună cu avocatul ucrainean din Ungaria – a depus eforturi pentru ca Parlamentul de la Budapesta să recunoască Marea Foamete care a existat şi în Ucraina. Nimeni nu a oferit atât ajutor, vaccinuri și sprijin Transcarpatiei și Ucrainei ca Ungaria, a subliniat oficialul ungar, care a menţionat: Relația bună nu depinde de noi, sprijinim cu bucurie ideile Ucrainei privind UE sau NATO dacă acestea sunt în conformitate cu interesele naționale ale Ungariei. Unul dintre cei mai importanți piloni ai intereselor naționale ale Ungariei este acela că drepturile maghiarilor din Transcarpatia trebuie să fie garantate în toate privințele și nu trebuie să se mai întâmple că „odată au drepturi, altădată sunt privaţi de drepturi”.
Zsolt Semjén a spus că ar fi bucuros să ajute și că în zece minute ar scrie modificarea legii care este în conformitate cu Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția, bunul simț, Tratatul de bază ungaro-ucrainean şi Constituţia Ucrainei.
Vicepremierul a vorbit și despre faptul că nu cunoaște o solicitare anume făcută în direcția Ungariei privind extrădarea refugiaților ucraineni, dar acest lucru s-a spus în general din partea ucraineană. Semjen a subliniat că a fost șocat de procedura polonezilor – dacă este adevărat că aceștia extrădează refugiați ucraineni, apreciind, în acelaşi timp, comportamentul de respingere al austriecilor și al cehilor.
Ungaria nu va extrăda nimănui niciun refugiat. În opinia sa, primul motiv pentru care nu se poate proceda astfel trebuie căutat în umanitatea elementară, iar cel de-al doilea motiv este: rațiunea națională. După cum a spus el, nu vor extrăda niciun maghiar pentru a fi trimis pe front să moară într-un caz care nu are nicio legătură cu maghiarii. Nici din punct de vedere legal nu pot fi extrădaţi; nu poți extrăda pe cineva într-o țară în care viața lui este în pericol, iar oamenii mor pe front. Toți refugiații ucraineni sunt în siguranță în Ungaria, sunt oameni liberi, fac ce vor: dacă vor, rămân, dacă vor, pot merge mai spre vest și chiar să se întoarcă acasă, dar nu îi vom extrăda, a subliniat Zsolt Semjén, care a numit drept o minciună flagrantă că noul ambasador ucrainean va fi întâmpinat de o atmosferă ostilă în Ungaria. Persoana care vine acum a acordat un interviu foarte simpatic, simte că este un profesor pur care chiar depune eforturi pentru bunele relații ungaro-ucrainene, a spus vicepremierul ungar, exprimându-și, în același timp, speranța că are autoritatea să facă acest lucru de la Kiev. „Ce păcat că predecesorii săi nu au fost așa”, a conchis Zsolt Semjén./rganciu/ctuluc

MTI – 15 septembrie)