Sondajul global arată că două treimi din populație preferă energia solară

Mai mult de două treimi din populația lumii se pronunță în favoarea energiei solare, însă atunci când vine vorba de piață, tot combustibilii fosili dețin supremația. Laurențiu Văduva, cu rezultatele unui sondaj global realizat între lunile ianuarie și iunie în 21 de țări.

Reporter: Sondajul s-a bazat pe răspunsurile a peste 21.000 de participanți din 21 de țări. Printre acestea: Australia, Brazilia, China, India, Italia, Mexicul, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia și Statele Unite. A fost coordonat de compania de consultări Glocalities, în colaborare cu grupuri influente de mediu precum Global Citizen și Inițiativa tratatului de neproliferare a combustibililor fosili. 68% din cei intervievați au spus că cea mai bună sursă de energie este cea solară, urmată de cea eoliană și hidro.

Pentru energia nucleară s-au pronunțat aproximativ un sfert, iar pentru energia din combustibilii fosili doar 14%. Sondajul a arătat din nou că Europa și Statele Unite favorizează puternic energia verde. Cu toate acestea, unul din experții Global Citizen, citați de Reuters, a arătat că anul trecut 77% din consumul global de energie s-a bazat pe combustibilii fosili.

Ultimele statistici publicate de British Petrolium au arătat că, deși cererea globală de energie a crescut anul trecut, energia din surse regenerabile nu a avut niciun progres în fața celei poluante. Experții din întreaga lume spun că, până în anul 2030, Pământul va trebui să-și reducă emisiile poluante cu 43% față de nivelul din 2019, pentru a mai avea vreo speranță că vom putea limita încălzirea globală la maxim 2° peste nivelurile preindustriale./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 septembrie