MAGYAR HÍRLAP: România va prelungi interdicţia privind importul de cereale doar atunci când partea ucraineană nu îşi va respecta promisiunea

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 18 septembrie 2023 – Primul ministru român a vorbit şi despre tranzitul prin România al cerealelor ucrainene.

În opinia premierului Marcel Ciolacu, România va prelungi unilateral limitele importului produselor agricole ucrainene (valabile până la 15 septembrie) dacă, în pofida promisiunilor, partea ucraineană ar încerca să reia exportul în direcţia României.

Şeful guvernului a informat presa după şedinţa de luni a PSD despre faptul că, începând de vineri, când Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească interdicţia de import pentru produsele agricole ucrainene, dinspre Ucraina nu a sosit la organele vamale din România niciun transport de cereale. Premierul a specificat că nu este vorba de faptul că ar fi interzis acest lucru, ci pentru că în prealabil încheiase un acord neoficial (gentlemen’s agreement) cu premierul ucrainean Denis Şmihal.

Marcel Ciolacu a confirmat că partea ucraineană a promis pentru luni că va elabora un plan privind verificarea „extrem de riguroasă” a exportului de cereale şi alte produse alimentare către state membre UE, respectiv şi despre un nou sistem de licenţiere. În momentul de faţă Bucureştiul se aşteaptă la acest lucru.

În cazul în care dinspre partea ucraineană va sosi totuşi o cerere privind exportul, Ciolacu optează pentru varianta în care miniştrii agriculturii şi economiei vor prelungi pentru 30 zile printr-o dispoziţie comună limitarea importurilor referitoare la cele 4 categorii de produse agricole, până când „situaţia se va clarifica”.

A evocat că în săptămâna care a trecut, guvernul român a acceptat un ajutor rapid  – finanţat în mod egal din bugetul României şi din fonduri europene – în favoarea crizei provocate de importul ucrainean de cereale, ceea ce va face posibil ca pentru achiziţionarea combustibilului (diesel) necesar la muncile agricole fermierii să beneficieze de un ajutor de 2 lei/litru. Ciolacu şi-a exprimat  convingerea că în urma dialogului avut cu Comisia UE guvernul de la Bucureşti va reuşi să obţină sprijin din partea UE şi pentru viitoare construcţii.

În acelaşi timp, primul ministru a menţionat şi problema tranzitului ucrainean de cereale care traversează România. După cum a precizat, a cerut din partea partenerului oficial ucrainean să folosească în măsură mai mare şi capacitatea oferită de transportul feroviar şi nautic, deoarece la acest moment 90 % al tranzitului din România se face pe drumurile publice.

A specificat că deşi România s-a angajat că va majora cantitatea tranzitului de cereale care trece prin România de la 2 la 4 tone, acest lucru nu se poate realiza folosind exclusiv doar drumurile publice.

(MH/MTI)

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230918-romania-akkor-hosszabbitja-meg-a-gabonaimport-tilalmat-ha-az-ukran-fel-nem-tartja-be-igeretet

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/RADOR RADIO ROMÂNIA/czaharia