Suntem interesați să menținem cooperarea între ţările Grupului de la Visegrád (Péter Szijjártó)

La prima întâlnire sub egida preşedinţiei cehe a miniștrilor de externe din ţările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia – V4), toată lumea a arătat clar că este interesată de menținerea cooperării dintre ţările grupului, a anunțat luni seară ministrul ungar de externe pe pagina sa de Facebook.

„Este clar că aplicăm abordări diferite în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar la fel de clar este faptul că există multe cazuri în politica internațională în care formarea și reprezentarea unei poziții comune servesc interesului național al tuturor. De aceea am convenit că relaţia de cooperare la nivel de miniştri între V4 va fi în continuare activă și ne vom întâlni în mod sistematic pentru a continua munca”, a scris în postarea sa Péter Szijjártó, care a adăugat: La această întâlnire au fost abordate şi problema privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, precum şi pozițiile țărilor în cauză, care au fost similare, şi niciuna dintre ţări nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de procedura Comisiei Europene.

„Ar fi datoria Comisiei Europene de a reprezenta interesele statelor membre, dar Comisia a eșuat acum în acest sens. Am confirmat că Ungaria va respecta acordul inițial, adică vom facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin Ungaria pentru a ajunge în ţările africane prin diferite porturi maritime, unde este mare nevoie de cereale, dar, în acelasi timp, nu le vom permite să-i distrugă pe fermierii ungari cu cerealele ucrainene”, a declarat ministrul ungar de externe./vblanka/schelaru

MTI – 19 septembrie