În urma protestelor, reprezentanții BNS au avut discuții cu ministrul finanțelor pe marginea noilor prevederi fiscale

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – În urma acestor proteste, reprezentanții BNS au avut discuții cu ministrul finanțelor pe tema prevederilor fiscale și au primit asigurări că aplicarea acestora se va face transparent, pentru a se împiedica abuzurile și cu o evaluare corectă la nivelul fiecărei instituții. Una dintre cele mai contestate măsuri se referă la posibila introducere a opțiunii ca angajatorul să poată acorda sume de bani în locul tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanță. Președintele BNS, Dumitru Costin, despre nemulțumirile sindicatelor.
Dumitru Costin: Dacă facem restructurări de dragul restructurărilor, cum s-au făcut în calea ferată din România, în care au rămas șefii, neamurile lor și a plecat personalul de execuție și am ajuns să facem sute de mii de ore suplimentare ca să mai funcționeze amărâtul ăsta de sistem public de transport pe cale ferată, nu e bine. Nebunia aia, prin care dai opțiunea unui angajator să dea tichetele de masă sau contravaloarea în bani, nu este binevenită cel puțin în acest moment, întrucât cash-ul se duce nețintit, deci poate să fie folosit la orice. Tichetele reprezintă un instrument care ține la lumină toate aceste cheltuieli. Pe de altă parte, să vii cu această măsură și concomitent să mai crești salariul minim, cu siguranță, foarte mulți din angajatori, cel puțin pe zona întreprinderilor mici și mijlocii, vor zice: Nu vă mai dăm tichetele de masă, hai să vă creștem salariul minim și cu asta basta. Deci, foarte mulți salariați din România vor rămâne și fără amărâtele astea de tichete de masă.
Realizator: Recent, premierul Marcel Ciolacu spunea că guvernul dorește să acorde bani în schimbul tichetelor de masă, întrucât firmele care emit aceste bonuri ar impune comisioane foarte mari și ar avea profituri excepționale. Între timp, după discuțiile cu sindicatele și patronate, autoritățile au decis să lase la latitudinea angajatorilor forma sub care vor acorda tichetele de masă, card sau numerar, a precizat ministrul finanțelor, Marcel Boloș./RADOR RADIO ROMÂNIA//abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 septembrie)