În acest an va începe construcția primelor șase centre de colectare legume-fructe

În acest an va începe construcția primelor șase centre de colectare legume-fructe din totalul celor 15 care vor fi realizate în România prin Casa Unirea, a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Aflat în județul Buzău, el le-a prezentat autorităților locale modelul unui astfel de centru, care va avea o suprafață de 3.000m², patru benzi de sortare și spațiu cu temperatură controlată pentru a prelua și pregăti pentru valorificare producțiile fermierilor. Florin Barbu a declarat că ministerul pregătește și alte proiecte de dezvoltare a fermelor românești.

Florin Barbu: În perioada următoare lansăm 15 centre de colectare legume-fructe în toată țara, programul Investalim. Vom lansa în două săptămâni acest program cu alocare de 600 de milioane de euro, pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă realizată de către fermierii români să se proceseze în România, această materie să nu mai plece la export și să se întoarcă produs finit. Am obținut din fondul de modernizare o alocare de 500 de milioane de euro pentru fermierii români și procesatorii români, practic independență energetică în ferme și în unitățile de procesare, pentru că ne dorim să scădem costurile cu energia pentru fermierii și procesatorii români.

Realizator: Ministrul agriculturii a mai spus că va relua discuțiile cu procesatorii și reprezentanții magazinelor pentru extinderea listei de produse alimentare de bază cu preț redus./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 septembrie