Executivul ar urma să definitiveze pachetul de măsuri fiscale

Executivul ar urma să definitiveze, după care să şi adopte, astăzi, pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului de stat. Anterior, va avea loc încă o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu şi ministrul finanţelor, Marcel Boloş, precum şi o nouă şedinţă a Comitetului Economic şi Social. După aprobare, cabinetul îşi va asuma răspunderea în parlament pentru acest proiect de lege, după cum explică redactorul nostru Alina Stănuţă.
Reporter: Senatul și Camera Deputaților se vor reuni cel mai probabil miercuri, în ședință comună, pentru ca executivul condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, să-și angajeze răspunderea asupra pachetului de măsuri fiscal-bugetare. Documentul, care conține prevederi pentru creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale sau reducerea cheltuielilor statului, ar putea fi în viitor ajustat în funcție de rezultatele obținute, după cum declara ministrul finanțelor, Marcel Boloș.
Marcel Boloș: După ultimele evaluări pe care le-am făcut, de impact bugetar, avem pe partea de venituri 16,7 miliarde de lei, fără a lua în calcul actualizările de accize care intră în vigoare pe data de 1 ianaurie 2024 și care nu sunt cuprinse în proiectul de lege pe care l-am afișat. Dacă luăm în calcul și partea de reducere de cheltuieli, dacă luăm în calcul și partea de evaziune fiscală, sunt 22 de miliarde de lei.
Reporter: În plan parlamentar, partidele din opoziție intenționează să depună o moțiune de cenzură la adresa guvernului. USR, AUR și REPER au inițiat separat acțiuni de strângere de semnături pentru depunerea unui asemenea document. Potrivit însă calculelor matematice, cele 117 semnături necesare pentru inițierea moțiunii de cenzură se strâng doar dacă cei din UDMR se alătură unui alt partid de opoziție. Pe de altă parte, UDMR este curtat și de actuala coaliție de la putere. Pentru a avea o susținere cât mai largă în parlament, premierul a avut discuții recent cu foștii parteneri de guvernare, în condițiile în care cei de la UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu reducerea cheltuielilor pentru instituțiile culturale din țară sau a investițiilor pe care autoritățile locale le pot face din fonduri proprii.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Nu poți să intervii de la nivel central și să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și aşa mai departe. Deci nu se poate accepta, acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, fiindcă asta înseamnă că a intervenit peste autoritățile locale.
Reporter: Cei de la UDMR așteaptă textul final al documentului și, în condițiile în care guvernul va ține cont de propunerile formațiunii, mai ales în privința respectării principiului autonomiei locale, nu vor semna moțiunea de cenzură a opoziției. Potrivit Constituţiei, guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, este adoptată, iar dacă guvernul nu a fost demis, proiectul de lege pentru care şi-a angajat răspunderea se consideră adoptat. /RADOR RADIO ROMÂNIA//mnecula/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 septembrie)