Guvernul are programată o şedinţă în care urmează să adopte pachetul de măsuri privind reechilibrarea bugetului de stat

Guvernul are programată, pentru această după-amiază, o şedinţă în care urmează să adopte pachetul de măsuri privind reechilibrarea bugetului de stat. Vor fi aprobate, totodată, ordonanţele de urgenţă care vor pune în aplicare această lege.

În cursul dimineţii, la Palatul Victoria au avut loc discuţii pe această temă între premierul Marcel Ciolacu, ministrul de finanţe, Marcel Boloş şi preşedintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă. Redactorul RRA Andrei Şerban ne spune, în direct, ce s-a păstrat şi care sunt schimbările agreate astăzi. Bună ziua, Andrei!

Reporter: Bună ziua! PSD și PNL au stabilit ca toți salariații să plătească asigurările de sănătate, inclusiv cei din construcții și agricultură, care sunt scutiţi în acest moment. IT-știi care au salarii mai mari de 10.000 lei vor plăti impozit. Bugetarii care au salarii mai mari de 8.000 lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță și nici indemnizație pentru hrană.

O taxă specială vor plăti persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 euro, dar cu condiţia să nu aibă rate la bancă. Marile întreprinderi vor plăti o taxă de un procent din cifra de afaceri, la fel ca și băncile.

Surse politice au spus că după discuțiile din această dimineață dintre premierul Marcel Ciolacu și ministru de finanțe, Marcel Boloş, s-a convenit ca TVA-ul pentru biletele la festivalele de muzică să fie de 9%. Inițial, ministrul voia să se păstreze procentul de 5%, iar premierul dorea ca acesta să se majoreze la 19%.

De asemenea, TVA de 5% vor avea lemnele de foc, energia termică, gazele naturale și tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populației. Alimentele și medicamentele vor avea un TVA de 9%. La ora 15:00 este programată ședința de Guvern care trebuie să adopte toate aceste măsuri./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 septembrie