Australia – Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, şi-a anunțat demisia

Daniel Andrews, premierul statului australian Victoria, care a coordonat una dintre cele mai lungi perioade de carantină din lume în perioada pandemiei, a anunțat marți că va demisiona, după aproximativ nouă ani de mandat. Demisia-surpriză a lui Andrews vine la doar un an după ce Partidul Laburist, de centru-stânga, pe care-l conduce, a obținut a treia victorie consecutivă la alegerile din noiembrie, în al doilea stat ca populație din Australia.
Andrews a spus că postul l-a „consumat și definit”. „Nu este ușor să fii premier al statului nostru. Aceasta nu este o plângere, este doar o constatare” – a declarat Andrews într-o conferință de presă televizată. „Este nevoie de implicare 100%, inclusiv a familiei. Acest lucru, desigur, este limitat în timp, iar acum este momentul să mă îndepărtez. Într-o anumită măsură, fiecare moment al zilei se referă la muncă, iar asta vine cu un preț”.
Andrews este cel mai longeviv premier laburist al statului Victoria, iar modul în care a gestionat pandemia de COVID-19 a fost criticat de unii rezidenți pentru perioadele de carantină, care au închis capitala statului Melbourne pentru un total de 262 de zile. Andrews a spus că parlamentarii din Partidul Laburist, care este în prezent la putere în guvernul federal, vor alege miercuri un succesor. (REUTERS – 26 septembrie)/cstoica/cvanatoru

RADOR RADIO ROMÂNIA (26 septembrie)