Guvernul amână introducerea contribuției la asigurările de sănătate pentru unele categorii de angajați exceptate în prezent

Realizator: Mihaela Enache – Guvernul amână introducerea contribuției la asigurările de sănătate pentru unele categorii de angajați exceptate în prezent, una dintre deciziile complementare legii cu măsuri fiscal-bugetare pentru care executivul și-a angajat răspunderea în parlament. Rămâne, în schimb, valabilă creșterea salariului minim garantat în plată de la 1 octombrie. Andrei Șerban relatează:
Reporter: Salariul minim pe economie se va mări de la 3.000 la 3.300 lei pentru peste 1,8 milioane de angajați, care își desfășoară activitatea în special în transporturi, comerț și în domeniul IMM-urilor. Mărirea salariilor minime din agricultură, construcții și industria alimentară a fost amânată pentru că ultimele calcule arată că salariații ar pierde bani atunci când ar plăti asigurările de sănătate. Din acest motiv, premierul Marcel Ciolacu a cerut ministerelor de resort să găsească soluția pentru ca oamenii să nu piardă bani:
Marcel Ciolacu: În urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea și nu sunt de acord cu acest lucru. Drept urmare, ministerele de resort vor reanaliza textul, până atunci toate salariile din construcție, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel, au încă scutirea la CASS.
Reporter: Şi tot în ședința de astăzi, guvernul a suplimentat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a acoperi cheltuielile cu medicii de familie. A mai stabilit ca și în anul școlar 2023-2024, preșcolarii și elevii din 450 de școli să primească gratuit un pachet alimentar sau o masă caldă și a adoptat o serie de acte normative pentru construirea de conducte de gaze naturale, sisteme de alimentare cu energie electrică și extinderea rețelelor de fibră optică în șapte județe./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 septembrie)