Ciprian Porumbescu, un compozitor de geniu, creatorul primei opere românești

Autor:Alexandru Balaci

Ciprian Porumbescu este un reprezentant remarcabil al muzicii românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea, atât datorită activității muzicale: compozitor, dirijor, violonist, pianist și pedagog, dar și datorită moștenirii sale componistice, de peste 200 de opusuri, în toate genurile muzicale.

Context

Ciprian Porumbescu s-a născut la  14 octombrie 1853 (2 octombrie pe stil vechi) la  Șipotele Sucevei, Imperiul Austriac. Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori români ai secolului XIX, atât datorită talentului său excepțional, cât și faptului că este creatorul primei operete românești, ”Crai Nou” Primele abilități muzicale le deprinde în familie, de la tatăl său, de la lăutarii din sat și de la Simona Mayer, profesor la Școala Poporală din satul vecin, Ilisești. La vârsta de șase ani, Ciprian Porumbescu se afla sub îndrumarea pianistului şi profesorului armean Carol Mikuli, discipol al lui Frederic Chopin. Mikuli era pe meleagurile sucevene pentru aduna cântece populare din Bucovina. Ciprian a început să învețe și mai intens tainele muzicii la Gimnaziul Superior din Suceava (1863-1873) unde a studiat pianul, orga, vioara, teoria muzicii, cor și armonie.

Pentru a urma gimnaziul, a fost nevoit să stea cu chirie, în încăperi insalubre, umede, dat fiind că tatăl său, Iraclie, nu era foarte bogat. Organiza formaţii vocale şi chiar un cor, exersa cu colegii pe unde putea şi dădeau apoi concerte publice. Noaptea copia partituri pentru cor şi orchestră sau îşi armoniza primele compoziţii. S-a implicat şi în mişcarea patriotică de „redeşteptare a solidarităţii naţionale”, ţinând discursuri înflăcărate împotriva stăpânirii austriece.

În martie 1873, a trecut cu bine examenul de maturitate

Pleacă apoi la Cernăuți, unde se înscrie la Seminarul Teologic”. Primește lecții de armonie, cor, compoziție și dirijat de la profesorul și compozitorul Isidor Vocobchievici. În paralel cu studiile teologice și muzicale, urmează cursuri în cadrul Facultății de Filosofie din Cernăuți. În anul 1875, la Cernăuți, compozitorul se implică în fondarea unei organizaţii cu orientare naţionalistă şi patriotică, „Societatea Arboroasa”. Porumbescu îi compune imnul şi, în ultimul an de seminar, devine preşedintele societății. Acesta promovează ideea emancipării naţionale prin organizarea unor conferinţe culturale şi artistice, prin contactarea şi prin conlucrarea cu alte organizaţii similare din Moldova, Ţara Românească, Ardeal, Budapesta, Viena, München dar, mai ales, prin spectacole la care prezintă compoziţii proprii cu un intens conținut patriotic.

Câștigă o bursa la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde studiază armonie cu Anton Bruckner şi primeşte noţiuni de muzică corală de la Franz Krenn. De asemenea, ia lecţii particulare de teoria muzicii, cu compozitorul Eusebius Mandyczewski. Acesta activează tot în paralel ca dirijor al corului Societăţii Studenţeşti „România Jună”. De asemenea, tot la Viena, în anul 1880, Ciprian Porumbescu publică douăzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români” („Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului”, „Imnul unirii – Pe-al nostru steag”), prima lucrare de acest gen din literatura muzicală românească.

Între anii 1881 şi 1883, Porumbescu este profesor de muzică la Gimnaziul Românesc din Braşov şi dirijor al corului de la Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului.

La 11 martie 1882, are loc, în sala de festivități a Gimnaziul Românesc din Brașov, premiera primei operete din literatura muzicală românești – opereta în două acte, ”Crai nou”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu şi versurile lui Vasile Alecsandri. Spectacolul cunoaşte un succes fulminant, astfel încât sunt programate alte două reprezentaţii, pe 12 şi 23 martie, în acelaşi an, la Braşov şi o alta la Oraviţa. Ciprian Porumbescu se stinge din viață în casa de la Stupca, pe data de 6 iunie 1883, la 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză.

2023, Anul Ciprian Porumbescu

 ”Se instituie anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de ani de la naşterea şi comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială. Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor”. (lege adoptată în 2022 de Parlamentul României.

Bibliografie

Calendar Rador

home

https://www.clasic.radio/articol/ciprian-porumbescu/2436491/5331/2