Începe noul an universitar

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Luni începe noul an universitar însă, ca de fiecare dată, prima zi este dedicată festivităților de deschidere, cursurile efective urmând să înceapă marți. Și de această dată, la festivități vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și personalități ale corpului academic. Președintele Klaus Iohannis se va afla printre studenții Universității Politehnica din București, premierul Marcel Ciolacu va merge la Universitatea de Medicină, iar ministrul apărării, Angel Tîlvăr, la Academia Tehnică Militară. Noul an universitar se deschide sub semnul acelorași probleme vechi: abandonul universitar și subfinanțarea învățământului. Cazarea în cămine rămâne o altă problemă, mulți dintre studenți atrăgând atenția asupra condițiilor necorespunzătoare, motiv pentru care aleg să locuiască în chirie. Corespondentul RRA Felicia Mocanu a stat de vorbă cu câțiva dintre ei.
Reporter: În anul IV, la Politehnica, la ce facultate?
-: La Facultatea de Inginerie Electrică.
Reporter: Și ai ales să stai în acest an universitar tot în chirie.
-: Am stat și eu în cămin, doar că nu se prea creau condițiile cu necesitățile studiilor mele. Eu stau în garsonieră, plătesc 260 euro. Nu m-aș mai întoarce la cămin, cu toate că sunt lucruri bune și la cămin. Ai parte de experiențe faine, mai ales că ai colegi cu care te poți ajuta constant, dar prefer liniștea.
Reporter: Tu stai în cămin. De ce cămin și nu chirie?
-: Avantaje: îmi place colectivul, faptul că sunt aproape de facultate. Dezavantaje la cămin: condițiile de igienă, tariful în concordanță cu condițiile nu e drept.
-: Aș putea spune, pentru colectiv, cămin. În schimb, ca și beneficii, dacă ești axat pe studiu, mai degrabă chirie, puțin mai mult spațiu, poți să te dedici studiului. Și cred că beneficiile la chirie sunt mai multe. Ai intimitate, poți să te desfășori altfel. În schimb, la cămin trăiești într-un colectiv și trebuie să te adaptezi./RADOR RADIO ROMÂNIA//abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 octombrie)