Ministrul ungar de externe este optimist în privinţa creşterii economice a Ungariei în 2024

Expansiunea rapidă a performanțelor sectorului auto oferă o bază solidă pentru ca Ungaria să obțină o creștere economică puternică în a doua jumătate a acestui an și anul viitor, în comparație cu restul Europei – a declarat luni, la Budapesta, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó.
La anunțarea investiției Thyssenkrupp, ministrul ungar a declarat că firma germană va cheltui 23 de miliarde de forinți pentru extinderea fabricii sale din Jászfényszaru, județul Jász-Nagykun-Szolnok, pentru care Guvernul ungar va oferi subvenții de 4,6 miliarde de forinți, contribuind astfel la crearea a 110 noi locuri de muncă. Acest lucru va permite companiei să producă două milioane de axe rotative pentru vehicule electrice pe an.
„Întotdeauna există o mare concurență pentru aceste investiții și, având în vedere că Thyssenkrupp este unul dintre cei mai mari furnizori auto din lume, cu aproximativ 100.000 de angajați la nivel mondial și cu fabrici în foarte multe țări, foarte multe alte țări au dorit să obțină această investiție”, a declarat oficialul ungar.
„Această investiție arată în mod clar că firmele germane continuă să aibă încredere în Ungaria și în mediul investițional ungar, iar această investiție este, de asemenea, o dovadă că relația dintre Guvernul ungar și companiile investitoare germane se bazează pe respect reciproc”, a adăugat ministrul de externe.
Péter Szijjártó a subliniat apoi că firmele germane reprezintă cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria, aproximativ 20% din capitalul investit provenind din Germania.
În acest context, ministrul ungar a mai precizat că, din 2014 până în prezent, aceasta este cea de-a 187-a investiție a unei companii germane pentru care statul a acordat ajutor.
„Acest lucru se reflectă, de asemenea, în cifra noastră de afaceri comercială, care anul trecut a depășit 67 de miliarde de euro, ceea ce a fost un record uriaș. Până acum, în acest an, am înregistrat o creștere de 11%, ceea ce înseamnă că schimburile comerciale germano-ungare și exporturile ungare în Germania reprezintă, de asemenea, baza pentru menținerea economiei ungare pe o traiectorie de creștere”, a adăugat ministrul ungar.
Péter Szijjártó a subliniat că economia globală a fost complet răsturnată de două ori în ultimii ani, dar procesul de transformare electrică a industriei auto a continuat să progreseze constant, în ciuda riscurilor și dificultăților.
„Cei care pot lua parte la reînnoirea revoluționară a industriei auto vor fi printre câștigătorii noii ordini economice mondiale. Cei care nu reușesc să participe la această transformare revoluționară se vor alătura, din păcate, rândurilor celor care pierd”, a subliniat oficialul ungar.
„Prin urmare, Ungaria s-a înscris în această competiție cu mare vigoare, deoarece este clar pentru noi că rata de creștere a economiei ungare poate fi menținută și că locurile de muncă din Ungaria pot fi protejate doar dacă noi investiții legate de industria automobilelor electrice sunt aduse aici”, a subliniat ministrul de externe.
Ministrul ungar a precizat că industria auto oferă în prezent locuri de muncă directe pentru aproximativ 170.000 de persoane și că acestea ar putea fi de trei-patru ori mai multe locuri de muncă indirecte, adăugând că sectorul și-a triplat producția din 2010 până în prezent, cu o valoare a producției care a depășit 12 miliarde de forinți anul trecut și o creștere de 22% în primele șapte luni ale acestui an.
„Acest lucru ne va oferi baza necesară pentru a obține o creștere economică puternică în a doua jumătate a acestui an și anul viitor, chiar și după standardele europene”, a precizat ministrul ungar.
Péter Szijjártó a avertizat că, dacă Ungaria nu va reuși să atragă investiții în sectorul auto, mijloacele de trai a zeci de mii de familii vor fi în pericol. „Industria auto tradițională nu va mai avea nevoie de la fel de mulți muncitori ca acum, așa că cei care instigă împotriva investițiilor în industria autovehiculelor electrice din Ungaria pun, de fapt, în pericol zeci de mii de locuri de muncă din Ungaria pentru viitor”, a subliniat ministrul de externe.
În cele din urmă, Péter Szijjártó a anunțat că Guvernul ungar îi va acorda directorului executiv al companiei Thyssenkrupp din Ungaria, Marc De Bastos Eckstein, o distincție de stat pentru activitatea sa depusă în vederea succesului operațiunilor interne ale companiei.
„Vă mulțumim pentru această investiție și pentru încrederea pe care o aveți în Ungaria. Și vă mulțumim că luați decizii bazate pe realitate, nu pe articole de ziar”, a declarat ministrul ungar./vblanka/atataru/dsirbu

(MTI – 2 octombrie)