Zelenski şi încă trei oficiali – singurii reprezentanţi ai Ucrainei în străinătate (Oleksi Danilov)

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că Ucraina poate fi reprezentată pe arena internațională doar de către președintele Volodimir Zelenski și alți trei înalți oficiali. Toţi ceilalţi, consideră Danilov, nu sunt altceva decât turişti.

Potrivit lui Danilov, principalii reprezentanți ai Ucrainei în lume sunt preşedintele Volodimir Zelenski, şeful Parlamentului, Ruslan Stefanciuk, premierul Denis Şmihal şi ministrul de externe, Dmitro Kuleba. „Restul sunt turiști. Se poate discuta cu ei, dar aceştia nu sunt reprezentanți ai poporului ucrainean” – a explicat Danilov. Secretarul a remarcat că nu orice cetățean al Ucrainei care susţine discursuri în străinătate este un reprezentant al țării sale.

Oficialul a făcut aceste precizări în contextul unei investigaţii din 2022 a ziarului Ukrainska Pravda. Investigaţia respectivă vorbea despre mai mulţi oameni de afaceri și politicieni ucraineni care şi-au părăsit țara după declanşarea războiului. „Refugiații” respectivi s-au stabilit în stațiuni de lux din Monaco, Monte Carlo și Nisa. Prin urmare, în Ucraina, fugarii sus-menționați, care s-au sustras de la serviciul militar, au început să fie numiți membri ai „batalionului Monaco”./sdan/gpodea

Agenția de presă RBC – 4 octombrie