ANUNȚ DE PRESĂ

CATEDRA INTERNAŢIONALĂ ONORIFICĂ “JEAN BART”

în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – SUERD

Coordonator: Fundaţia EUROLINK-Casa Europei

 Ceremonia de conferire a Titlului și Diplomei Onorifice de Excelență Universității de Vest

 în semn de răsplătire a contribuției la Ospitalitatea Culturală și Turistică

 în cadrul programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023

Prilejul marcării Zilei Mondiale a Educației și în România, precum și în contextul Anului intitulat generic Capitala Culturală Europeană din România 2023, conferă plăcuta oportunitate de conferire a Titlului, cât și a Diplomei Onorifice de Excelență Universității de Vest din Timișoara, catalizator central al sistemului academic, în genere al transformării educației, în Banatul istoric al inițiativelor, acțiunilor și inovării în cele mai diverse domenii de cunoaștere și de experimentare multi și interdisciplinare științifică și cu implicații practice tot mai largi, pentru recompensarea contribuției excepționale la pregătirea cu succes a zonei metropolitane Timișoara ca viitoare Destinație de Ospitalitate Culturală și Turistică, recunoscută treptat pe plan internațional. Astfel, decernarea propriu-zisă este programată să aibă loc la sediul Rectoratului UVT în data de joi, 5 octombrie 2023, orele 12:00, în prezența gazdelor și a unor distinși invitați din domeniile cultural-artistic, științific, universitar, inclusiv din partea Academiei  Române și ai reprezentanților mass-media. Distincția va fi înmânată conducerii UVT prin Prorectorul Conf. Univ. Habil. Mădălin BUNOIU, totodată Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS.

Este semnificativ să reliefăm că Distincția aniversară este atribuită prin consultare împreuna de:

– Catedra Internațională Onorifică în sprijinul Strategiei UE a Regiunii Dunării ”Jean BART” (CIO-SUERD), prima platformă de internaționalizare a educației în România, aplicând conceptul de Lifelong Learning, fondată în anul 2012 de către Fundația EUROLINK – Casa Europei, Membră Afiliată EUNET – European Network for Education and Training cu amabilul sprijin și în parteneriat cu Academia Română și

– Reprezentanța Regiunii Bazinului Dunăre – Marea Neagră a World Center for Excellence of Destinations – CED.travel (Montreal, membră afiliată UNWTO), rețea în spiritul promovării standardelor, metodologiei și criteriilor Programului de Certificare SMED Lab.

Totodată, menționăm că în toată această perioadă, mai ales în ultimii ani, de când coordonarea științifică este asigurată de Prof. Asoc. Dr. Habil Eric GILDER – PNG University / Catedra Internațională UNESCO a Universității Lucian BLAGA din Sibiu. Catedra deține deja centre de  contact și desfășoară proiecte și acțiuni în Europa, la Bruxelles, respectiv Frankfurt.

În același context, se cuvine a fi subliniate meritele Rectoratului UVT, a numeroase facultăți și centre active în cadrul său, cât și a tinerilor studioși și, adeseori, implicați ca și voluntari sau ghizi ai manifestărilor găzduite în special în zona metropolitană Timișoara, dar și în alte zone învecinate din județele Arad, Caraș Severin etc. și în alte ocazii de tip transnațional și ca pod simbolic spre toate azimuturile pătrunse de spiritul Luminii derulate în cursul acestui an care se apropie de final și se încheie apoteotic cumva prin Expoziția memorială dedicată operei atât de originale și inspirative a lui Constantin Brâncuși.

Dealtfel, adoptarea sloganului UVT, ”Cultura este Capitală!”, a reușit sa călăuzească sistematic și cu minuțiozitate numeroasele conferințe, dezbateri, expoziții, alte activități de cercetare, dezvoltare, inovare și formare de tip Lifelong Learning, promovate cu asiduitate și recomandate atât de UNESCO, cât și de Consiliul UE și Comisia Europeană, cu predilecție în ultimii ani.

Dincolo de unele inerente obstacole sau dificultăți care au fost cu succes surmontate în special cu sprijinul  Uniunii Europene și al autorităților centrale și zonale, responsabile de diplomație publică/culturală, Comunitatea de Învățare din Zona Metropolitană Timișoara, mai ales cea creativă și științifică, au demonstrat în mod grăitor că întreaga suflare a avut de beneficiat de pe urma acestui lanț de evenimente și momente festive, consolidându-se drept un bazin persuasiv și complex de bune practici în domeniul ospitalității responsabile, combaterii consecințelor nocive ale schimbărilor climatice, sustenabilității și bunei guvernanțe aferente, precum și al rezilienței societale transformative de tip euro-atlantic pe care o promovează noua Europă, ea însăși în proces de auto-regândire și transformare.

Nu în ultimul rând, o distincție similară în semn de prețuire și recunoaștere este acordată și Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru contribuția sa specifică la convergența acțiunilor de promovare, networking și lobby instituțional desfășurate cu sprijinul membrilor Consiliului Director,  Comisiei Europene și Ministerului Culturii din România.

Pentru conformitate,

Prof. Asoc. Sever AVRAM

 Coordonator General CIO SUERD Jean BART/

Reprezentanța World Center for Excellence of Destinations – CED

c/o Centrul Dunăre-Marea Neagră ”HENRI NEGRESCO” în sprijinul Alianței Naționale OMD 

________________________________________________________

CIO-SUERD ”Jean Bart” – c/o  EUROLINK – Casa Europei
București – România

Mobil: 0723670987