Gaura din stratul de ozon este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată: atinge 26 de milioane de km pătrați

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a crescut în acest an și este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată, potrivit măsurătorilor efectuate de satelitul Sentinel 5P al sistemului european Copernicus.
Gaura a atins o dimensiune de 26 de milioane de kilometri pătrați pe 16 septembrie, aproximativ de trei ori suprafața Braziliei, a indicat un comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Nota amintește că gaura stratului de ozon variază în funcție de anotimpuri, astfel încât crește începând din august pentru a atinge maximul anual între mijlocul lunii septembrie și jumătatea lunii octombrie. Schimbările de temperatură din stratosferă în emisfera sudică fac ca nivelul stratului de ozon să revină la normal spre sfârșitul lunii decembrie.
Gaura de ozon se reface lent în ultimii ani după ce Protocolul de la Montreal, semnat în urmă cu 36 de ani, a convenit să se interzică treptat utilizarea gazelor clorofluorocarburi (CFC) la nivel internațional și, ulterior, a hidrofluorocarburilor (HFC).
Sistemul de satelit Copernicus este dedicat observării Pământului, iar Sentinel 5P, lansat în 2017, este primul dedicat monitorizării atmosferei. (www.20minutos.es – 5 octombrie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (6 octombrie)