140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș

Realizator: Nicoleta Turcu – Se împlinesc 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș, iar, pentru a marca acest lucru, Custodele Coroanei Române Margareta a găzduit un eveniment special, vineri seara, în Sufrageria de stat a Palatului Regal din București. Principele Radu a trecut în revistă istoria Castelului Peleș, despre care a spus că se confundă cu istoria țării.
Principele Radu: Există ceva ce trebuie spus de fiecare dată: că foarte puține locuri de pe continentul european înmagazinează în ele atâtea pagini din tragica sau norocoasa, uneori, istorie a noastră modernă și contemporană. Alianțele noastre strategice de astăzi cu țările importante ale Uniunii Europene, cum sunt Germania sau Franța, cu Statele Unite ale Americii, cu Marea Britanie și apoi cu Spania sau Italia, nu s-au născut nici după 1989, și nici nu au fost inventate de guvernările care au urmat. Aceste baze au fost puse atunci, în 1880, de strămoșii noștri.
Realizator: Tot cu această ocazie, Monetăria Statului a lansat medalia 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș, iar primul exemplar a fost înmânat Custodelui Coroanei, Majestății Sale Margareta./RADOR RADIO ROMÂNIA//rpatulea/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 octombrie)