Apel al polițiștilor pentru respectarea regulilor privind transportul copiilor în mașini

Polițiștii fac un nou apel către șoferi pentru respectarea regulilor privind transportul copiilor în mașini. Astfel, spun oamenii legii, cei mici trebuie asigurați în scaune pentru copii, iar în cazul celor care au depășit înălțimea de 135 de centimetri este suficientă centura de siguranță. Aceasta, însă, trebuie cuplată corect pentru a nu trece peste fața sau gâtul copilului. Există și unele excepții de la aceste reguli, după cum a declarat pentru Radio România Actualități Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere București.
Claudiu Costea: Copii cu înălțimea de peste 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță. Ei pot să poarte centuri de siguranță pentru adulți reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței. Sunt și excepții pe care legislația rutieră în vigoare le stabilește, și anume nu se aplică prevederile rutiere în vigoare – mă refer aici că copilul nu trebuie să fie transportat într-un dispozitiv de fixare în scaun – atunci când transportul se realizează într-un taxi. În cazul taxiului sau putem să ne gândim și la transportul alternativ, transportul copilului se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Realizator: Studiile au arătat că scaunul auto pentru copii corect fixat pe mașină poate reduce riscul de rănire gravă sau deces cu până la 80%, a transmis reporterul RRA Alex Lancuzov./RADOR RADIO ROMÂNIA/eradu