Mii de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în Franţa împotriva actelor antisemite

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboş – Mii de poliţişti şi jandarmi francezi au fost mobilizați pentru a proteja comunitatea evreiască din Franța, în condițiile în care în țară s-au înregistrat, începând de sâmbătă, zeci de acte antisemite. Daniela Coman transmite din Paris.
Reporter: Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a asigurat că au fost mobilizate forțe de ordine suplimentare, pentru a spori supravegherea.
Gérald Darmanin: 500 de obiective, școli, sinagogi, alte locuri unde francezii de confesiune evreiască obișnuiesc să meargă, să trăiască, sunt protejate de 10.000 de polițiști și jandarmi. Nu putem spune că există amenințări pe teritoriul țării noastre, ca urmare a dramei care afectează Israelul, dar trebuie să fim foarte atenți. De sâmbătă au avut loc peste 50 de acte antisemite constatate de polițiști și jandarmi, unele foarte grave. Au fost făcute peste 20 de rețineri. Acești indivizi au fost aduși imediat în fața justiției. Le-am cerut prefecților că acelora ce nu au naţionalitate franceză să le fie reținute toate documentele, să fie plasați în centre de reținere, pentru a fi imediat expulzați în țara de origine. Iată un mesaj de fermitate abolută față de orice act antisemit și, în același timp, un mesaj de sprijin pentru toți cei pe care republica trebuie să-i protejeze.
Reporter: Printre actele antisemite raportate de cetățeni sau înregistrate de forțele de ordine se numără amenințări și înjurii strigate în fața sinagogilor, drone echipate cu camere de filmat trimise în curțile unor școli evreieşti, bannere cu sloganuri împotriva evreilor, scrisori de amenințare. Peste 1.000 de astfel de gesturi au fost raportate poliției în ultimele zile./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 octombrie)