S-a decis constituirea unui grup interinstituțional pentru prevenirea și combaterea riscurilor generate de traficul și consumul de droguri

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, ieri, constituirea unui grup de lucru interinstituțional pentru prevenirea și combaterea eficientă a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri. Este pentru prima dată când traficul și consumul de droguri este tratat ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale. Cătălin Țone, expert antidrog, a explicat în emisiunea ,”Serviciul de Noapte” de la Radio România Actualități, că este nevoie de un efort comun, dar și de resurse importante pentru a stăpâni acest fenomen.
Cătălin Țone: În special resurse financiare care să fie canalizate pe dotare. E nevoie de acele DrugTestere, s-a discutat, sunt 400 în proiect de achiziție, dar mai sunt necesare și altfel de echipamente: endoscoape, Poliția Canină joacă un rol important și partea de aport informativ, iar Serviciul Român de Informații participă în acest grup de lucru. Şi ei au posibilitatea să-și mărească numărul de funcții și, în felul acesta, aceste informații să fie exploatate de către polițiștii și de către procurorii antidrog în activitățile pe care le desfășoară. Cu siguranță vor fi atrase și alte resurse, cum ar fi de exemplu Serviciul de Informații al MAI-ului, inspectorate generale din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, se poate discuta și la nivelul altor parchete, nu neapărat DIICOT-uri care se ocupă cu urmărirea penală, cum ar fi parchete locale sau parchetele județene, în sensul că și procurorii care au urmărirea penală pentru alte infracțiuni sau supravegherea pot să extindă anumite cercetări și pe zona de droguri și să decline competența. Adică, eu cred că este un efort comun și este bine că lucrurile se mișcă.
Realizator: Radio România Actualități a lansat recent o campanie antidrog./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/dstanesc