Conectarea Europei și a țărilor din Caucaz este crucială pentru aprovizionarea cu energie a Europei (Viktor Orbán)

Ungaria este un susținător hotărât al aderării Georgiei la UE, care servește și interesele Europei, a declarat premierul ungar Viktor Orbán la conferința de presă susținută, joi, la Telavi, Georgia, după şedinţa comună a guvernelor ungar și georgian.
Premierul ungar a subliniat: Ungaria susține acordarea statutului de candidat la UE pentru Georgia, deoarece consideră că este echitabil, iar pe de altă parte, țările cu dezvoltare rapidă, precum Georgia, sunt necesare pentru a menține competitivitatea Europei.
Viktor Orbán a subliniat că cea mai profundă bază a prieteniei dintre Ungaria şi Georgia este tradiţia creştină comună.
Premierul a atras atenția asupra faptului că situația securității globale nu a fost niciodată mai rea în ultimii 30 de ani decât este acum, precizând că acum s-au întâlnit două guverne, care ştiu din experienţele trecutului că pacea este mai bună decât războiul.
Toate conflictele internaționale trebuie încheiate prin pace cât mai curând posibil, dar astăzi lumea este departe de asta, a spus premierul, adăugând că Ungaria și Georgia promovează relaţii de cooperare exemplară. Ungaria sprijină acordarea statutului de candidat la UE Georgiei, deoarece o consideră corectă, iar pe de altă parte, pentru că țările în curs de dezvoltare rapidă, cum ar fi Georgia, sunt necesare pentru a menține competitivitatea Europei. Competitivitatea UE a fost salvată de aderarea țărilor din Europa Centrală la mijlocul anilor 2000, ceea ce arată că dacă Europa nu acceptă popoare care vor să muncească și să se dezvolte, UE va plăti pentru asta prin pierderea competitivităţii sale, a amintit Orbán, care a adăugat: este un interes european crearea legăturii între UE şi regiunea Caucaz, iar acest lucru se poate face cel mai ușor cu Georgia. „De aceea am fost extrem de triști și chiar supărați când am văzut că Georgiei nu i s-a acordat statutul de candidat, în timp ce acesta a fost acordat țărilor care sunt evident mult în urma Georgiei în ceea ce privește dezvoltarea”, a afirmat premierul ungar, care a subliniat: În UE trebuie decis dacă extinderea este un proces politic sau bazat pe merit. Dacă este cel din urmă, atunci ceea ce s-a întâmplat nu este corect faţă de Georgia şi trebuie corectat urgent, a spus, referindu-se la necesitatea acordării statutului de membru candidat cât mai curând posibil.
Premierul a subliniat că sistemul energetic european nu poate fi modernizat fără Georgia; crearea coridorului energetic verde Azerbaidjan–Georgia–România–Ungaria este vitală pentru UE. Acest proiect va avea ca rezultat o creștere economică pentru mulți ani pentru toate țările participante.
Viktor Orbán a mai informat că joi au fost încheiate acorduri bilaterale în domeniile cooperării economice, agriculturii, gestionării apei, industriei farmaceutice şi sectorului financiar. Oficialul ungar a evidenţiat ca „program emblematic” faptul că compania aeriană ungară Wizzair este lider de piaţă în Georgia şi a amintit că Ungaria acordă anual 80 de burse studenţilor georgieni.
La rândul său, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, a numit şedinţa comună de joi a celor două guverne drept un eveniment istoric în relaţiile dintre cele două ţări şi a mulţumit Guvernului ungar pentru că este un prieten adevărat al Georgiei, care susţine integritatea teritorială şi integrarea europeană a ţării.
„Ţările noastre împărtăşesc valori tradiţionale şi eterne”, a declarat Irakli Garibashvili, subliniind contribuţia lui Viktor Orbán la apărarea acestor valori. „Ungurii sunt norocoşi pentru că, în aceste vremuri grele, au în fruntea Ungariei un lider atât de puternic şi patriot, care serveşte doar interesele propriului popor”, a spus Irakli Garibasvili, subliniind: Georgia a depus eforturi pentru a se apropia de Europa și este mult înainte în majoritatea domeniilor decât unele țări care au primit candidatura pentru aderarea la UE. Viktor Orbán a numit această decizie pe nume când a vorbit despre nedreptate, a spus premierul georgian, subliniind că ar fi un pas rațional din partea UE dacă țara sa ar putea deveni candidată la aderare./rganciu/denisse
https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/10/12/orban-viktor-georgiaban-europa-es-a-kaukazus-orszagainak-osszekapcsolasa-kulcsfontossagu-europa-energiaellatasa-szempontjabol