Medicamentele s-au scumpit în ultimele două luni, astfel că în unele cazuri prețurile s-au triplat

Medicamentele s-au scumpit în ultimele două luni, astfel că în unele cazuri prețurile s-au triplat. Este vorba în special de medicamente compensate eliberate cu rețetă.

Farmaciștii din Giurgiu spun că scumpirile sunt mari și au venit într-un timp atât de scurt, încât unii pacienți nu își mai iau o parte din medicamentele prescrise de medici, cu riscul de a-și agrava bolile. Cu detalii corespondenta RRA, Marcela Petcu.

Reporter: Unele medicamente s-au scumpit foarte mult, iar impactul se simte în rândul bolnavilor, spune Georgeta Penescu, farmacist.

Georgeta Penescu, farmacist: Prețurile sunt mărite la aproape toate medicamentele. Adresabilitatea nu este scăzută, puterea de cumpărare, de achiziție, de finalizare a prescripției – aici există o problemă. Unii nu au posibilitatea să și le ridice pe toate.

Reporter: Oamenii care îi monitorizează pe bolnav mărturisesc că bolile unor pacienți se agravează, mai ales că unii dintre ei au renunțat deja la tratamentele prea costisitoare.

Cristina Stemate, asistent medical: Nu se descurcă, vine omul la întâi, doi, trei și ia rețeta și de multe ori, nici nu și-o ridică, pentru că n-au posibilitate sau îşi iau o parte din ele și renunță și la tratament și zice: ‘dați-mi decât trei medicamente, sau domnul doctor, daţi-mi ce e mai ieftin.’ Nu pot să-i selectezi omului. Adică noi i le dăm pe toate, dar e alegerea lui.

Reporter: Ajustarea anuală a prețurilor la medicamente de către Ministerul Sănătății a făcut ca unele produse să coste în farmacie dublu sau chiar triplu./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie