Legea pensiilor speciale va fi discutată în Camera Deputaților, în comisiile de resort, iar apoi în plen

Legea pensiilor speciale va fi discutată stăzi de Camera Deputaților ca for decizional, mai întâi în comisiile de resort, iar după-amiază este așteptat votul în plen. Săptămâna trecută, senatorii au modificat mai multe prevederi ale documentului, potrivit deciziei judecătorilor Curții Constituționale. Alina Stănuță relatează.
Reporter: Noua formă adoptată de senatori prevede că magistrații vor avea o pensie în cuantum de 80% din media indemnizației brute lunare și a sporurilor avute în ultimii 4 ani de activitate, și nu în ultimele trei luni, așa cum prevedea legea inițială. De asemenea, vârsta de pensionare va crește cu câte patru luni în fiecare an, până la atingerea vârstei de 60 de ani. Din opoziție, USR a criticat documentul și a depus mai multe amendamente care vizau eliminarea pensiilor de serviciu, dar modificările propuse au fost respinse la vot. Senatorul USR Irineu Darău consideră că puterea a făcut astfel modificări de formă în acest domeniu.
Irineu Darău: PSD și PNL au construit un sistem monstruos, inechitabil. Le-a luat 30 și ceva de ani pentru a construi acest sistem de pensii speciale. Ne promit, ce? Că îl mai ciuntesc un pic, în următorii 38 de ani. Sunt oameni din sistemul de justiție care vor intra mâine în sistem și nici măcar când vor ieși la pensie nu vor beneficia de o pensie cumva comună, echitabilă față de toate celelalte categorii profesionale.
Reporter: Reforma pensiilor de serviciu reprezintă un jalon în PNRR, arăta însă președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, care menționa că subiectul trebuie tranșat cât mai repede.
Alfred Simonis: Jalonul în PNRR, jalon de care depind 2,8 miliarde de euro, a fost depus de către actuala opoziție în PNRR. Or, faptul că noi îndeplinim jalonul și fosta putere, care astăzi e opoziție, critică faptul că noi îndeplinim jalonul, e un fel de fractură logică, însă se mai întâmplă în politica românească, deși poate că PNRR-ul era un moment în care liderii partidelor politice proeuropene și prooccidentale să fie parte a demersului de a aduce bani în țară.
Reporter: Tot la Camera Deputaților se așteaptă finalizarea rapoartelor pentru mai multe proiecte de lege care vizează creșterea pedepselor în cazul traficului și consumului de droguri. /RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 16 octombrie)