România va putea să-și asigure consumul de gaze din această iarnă fără să fie nevoită să apeleze la importuri suplimentare de gaze

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – România are depozitele de gaze naturale pline, astfel că, dacă iarna nu va fi grea, vom putea depăși perioada fără importuri, susține ministrul energiei, Sebastian Burduja. În plus, există variante pentru a ajuta, la nevoie, Republica Moldova. Totodată, Sebastian Burduja consideră necesară menținerea prețurilor plafonate la energie și gaze pentru consumatori, având în vedere că piețele internaționale au resimțit efectele crizei de securitate din Orientul Mijlociu.
Reporter: Iulian Olescu – Actul normativ aferent pregătirilor de iarnă are la bază mai multe scenarii legate atât de media temperaturilor ce se vor înregistra în sezonul rece, cât și de posibilitatea ca România să susțină, în caz de nevoie, și alte state, cum ar fi Republica Moldova, în primul rând, dar și Ucraina, spune ministrul energiei, Sebastian Burduja. El a adăugat că, în acest moment, capacitățile de stocare de gaze naturale din România sunt pline și că, dacă iarna nu va fi deosebit de grea, țara noastră nu va înregistra probleme.
Sebastian Burduja: Avem cu 417 milioane metri cubi mai mult față de anul trecut în aceeași perioadă și, deci, cu ceea ce mai producem și în sezonul rece, chiar dacă e o producție mai mică din rațiuni tehnice, cu ceea ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem, fără să apelăm la importuri, peste această iarnă.
Reporter: Ministrul energiei a adăugat că, dacă iarna va fi foarte grea sau dacă Republica Moldova va solicita un sprijin semnificativ, există variantele de import de gaze din Azerbaidjan sau de gaz lichefiat din Grecia sau din alte surse. Sebastian Burduja a explicat însă că primordială va fi asigurarea consumului intern. El își menține opinia că măsurile de plafonare-compensare a prețurilor energiei trebuie să fie menținute în forma actuală până în martie 2025, mai ales având în vedere faptul că piața internațională de gaze naturale urmează o dinamică defavorabilă consumatorului și adaugă că efectele situației de securitate din Orientul Mijlociu se văd deja pe piața gazelor, dar și în ceea ce privește produsele petroliere, iar autoritățile române vor utiliza toate pârghiile pe care le au la dispoziție, inclusiv stocurile de siguranță pe care ministerul le are în gestiune, pentru a nu exista efecte de genul lipsei combustibililor pentru consumatori.
Realizator: România și-a umplut depozitele de gaze naturale în condițiile în care în primele opt luni ale anului a importat cu peste 16% mai puțin față de perioada similară din 2022./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 octombrie)