O maimuță a supraviețuit mai bine de doi ani cu un rinichi de porc pitic modificat genetic

RADOR RADIO ROMÂNIA (18 octombrie) – „Rinichiul unui porc pitic modificat genetic i-a permis unei maimuțe să trăiască mai mult de doi ani. Acesta este una dintre cele mai lungi perioade de supraviețuire pentru un transplant de organe interspecii”, relatează revista „Nature” într-un vast articol care descifrează lucrările științifice publicate pe 11 octombrie în aceeași publicaţie. Acest studiu reprezintă un pas înainte în ideea ca într-o zi să se poată atenua deficitul de organe umane vitale prin utilizarea organelor animale, practică cunoscută sub numele de „xenotransplant”.
Pentru aceasta, cercetătorii au editat 69 de gene de la porcul pitic – cea mai completă editare a genomului efectuată pe porci vii – cu scopul de a împiedica sistemul imunitar al primitorului să atace noul organ și de a neutraliza virușii prezenți în rinichiul donatorului.
Wenning Qin, specialist în biologie moleculară de la compania eGenesis, care a condus lucrarea, asigură în „Nature”: „Acest lucru dovedește că organul nostru [modificat genetic] este în principiu sigur pentru primatele non-umane și poate prelungi viața”.
În ultimii ani, mai multe xenogrefe de organe de porc au fost experimentate pe oameni vii (primul nu a supraviețuit mult timp, al doilea a fost transplantat în urmă cu câteva săptămâni) sau în stare de moarte cerebrală. „Acest tip de cercetare este foarte important, având în vedere deficitul de donatori de organe”, a declarat David Cooper, imunolog specializat în xenogrefe la Massachusetts General Hospital din Boston, care nu a participat la studiu, dar este consultant pentru eGenesis.
Cercetătorii cred că acest studiu va oferi date valoroase agențiilor de reglementare precum Food and Drug Administration (FDA), care explorează în prezent posibilitatea aprobării primelor studii clinice de transplanturi de organe animale la oameni. Cu toate acestea, înțelegerea variabilității succesului xenogrefelor este esențială pentru a lua în considerare efectuarea lor mai frecventă la oameni. Mai mult, unii se întreabă în ce măsură va fi posibil să se efectueze atât de multe modificări genetice înainte de a putea efectua un transplant. Cu alte cuvinte, ca rutină, transplantul organelor de porc la oameni încă nu se prefigurează într-un viitor apropiat.
(www.courrierinternational.com – 13 octombrie)/rcostea