CCR a decis că măsurile fiscale asumate de Guvern pot intra în vigoare

Măsurile fiscale asumate de Guvern pentru echilibrarea bugetului pot intra în vigoare, a decis Curtea Constituțională, care a respins ieri sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei. Se așteaptă acum motivarea judecătorilor constituționali, după care proiectul de lege va fi trimis la Cotroceni pentru promulgare și ulterior măsurile pot fi aplicate, a precizat președintele CCR, Marian Enache.

Marian Enache: Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat în scopul unic și unitar, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public național și reducerea cheltuielilor statului. După motivarea deciziei Curții, legea poate fi promulgată de președintele României.

Realizator: Unele dintre prevederile pachetului fiscal-bugetar, precum cele privind reducerea posturilor de șefi din instituțiile publice sau cele pentru plata contribuției la sănătate, pentru angajații din construcții și agricultură, trebuiau deja să fie aplicate de la 1 octombrie, așa că Guvernul va discuta subiectul la ședința programată mâine. Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat că săptămâna viitoare reprezentanții Executivului vor avea o întâlnire cu partenerii sociali, la care să stabilească nivelul de creștere a salariului minim în construcții și agricultură, astfel încât angajații să nu fie afectați de plata CASS. Prim-ministrul a mai spus că în urma aplicării măsurilor fiscal-bugetare, deficitul va scădea la 5,7% din Produsul Intern Brut anul acesta. Această nouă țintă va fi asumată la prima rectificare bugetară./geftene/gpodea

RADOR RADIO ROMÂNIA – 19 octombrie