Deficitul bugetar ar urma să scadă la 5,7% dinPIB, ca urmare a aplicării legii privind măsurile fiscal-bugetare

Deficitul bugetar ar urma să scadă la 5,7% din Produsul Intern Brut, ca urmare a aplicării legii privind măsurile fiscal-bugetare, declarată ieri constituţională.

Premierul Marcel Ciolacu a mai precizat că noua ţintă de deficit ar putea fi asumată printr-o rectificare bugetară care ar putea avea loc în perioada imediat următoare.

Despre aplicarea măsurilor fiscale, guvernul ar urma să discute şi la şedinţa de mâine, iar săptămâna viitoare reprezentanţii executivului vor avea o întâlnire cu partenerii sociali la care să stabilească nivelul salariului minim în construcţii şi agricultură, astfel încât angajaţii să nu fie afectaţi de plata contribuţiei la sănătate, de la 1 octombrie.

Premierul i-a criticat pe cei de la USR, pe care i-a acuzat de ipocrizie pentru că atunci când au fost la guvernare au trecut în PNRR măsuri de reformă fiscală, pe care acum tot ei le-au contestat:

Marcel Ciolacu: Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri in reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au știut că România va trebui să ia aceste măsuri, cu toate acestea, au atacat la CCR, astfel încât să ne fie cât mai greu să închidem deficitul bugetar pe anul acesta. Sunt ferm convins că românii, încet-încet, vor vedea tot adevărul.

Realizator: De cealaltă parte, USR consideră nedreaptă decizia Curţii Constituţionale şi afirmă că legea este un atac la veniturile cetăţenilor care muncesc cinstit în România, spune purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu.

Ionuț Moșteanu: Vedem că Ciolacu crește taxele românilor cinstiți cu mâna CCR-ului, un CCR care a abdicat de la rolul constituțional, o Curte Constituțională care își calcă în picioare propriile decizii.

Realizator: USR anunță şi că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului finanțelor./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 octombrie