La Cluj-Napoca va fi construită Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX

La Cluj-Napoca se va construi Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului al XX-lea. Va fi un ansamblu arhitectural, iar proiectul legislativ în acest sens a fost adoptat de deputați cu majoritate de voturi.

Va fi un simbol pentru recunoașterea rolului pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în realizarea Marii Uniri. Documentul prevede că anual va fi alocată de la bugetul de stat suma de 3 milioane de lei pentru finalizarea ansamblului.

Unul dintre inițiatori, deputatul Silviu Vexler, președintele Comunității Evreiești din România: Realizarea unei catedrale greco-catolice în Cluj-Napoca a fost visul generațiilor de credincioși care au înfruntat persecuțiile regimului comunist și care, după confiscarea tuturor bunurilor Bisericii Greco-Catolice, au fost obligați să se roage în ascuns, în locuri improvizate și case particulare.
Realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX reprezintă atât un element de normalitate, cât și un gest de demnitate, fiind un act de reparație morală, cu o puternică încărcătură simbolică./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 octombrie