Câte 2 milioane de euro anual de la bugetul de stat pentru Mitropolia Basarabiei și Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos

Mitropolia Basarabiei și Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos vor primi anual câte 2 milioane de euro de la bugetul de stat.

Un proiect de lege în acest sens a trecut de Senat și așteaptă un vot decizional la Camera Deputaților. Legea este necesară, în primul rând, din punct de vedere istoric, iar în același timp reprezintă un început de reparație de ordin moral, susțin inițiatorii proiectului. Alina Stănuță ne spune mai multe.

Reporter: Sumele alocate anual de la buget, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, vor fi direcționate către restaurarea și conservarea bunurilor din patrimoniul imobil și mobil, organizarea unor manifestări cultural-religioase sau sprijinirea activităților de asistență socială și medicală organizate de Mitropolia Basarabiei, în spitale, centre de plasament sau cămine de bătrâni.

Inițiatorii acestui proiect arată că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române și având în vedere relațiile apropiate dintre România și Republica Moldova, sprijinul financiar anual în valoare de 2 milioane de euro urmărește dezvoltarea de proiecte și programe pentru activități sociale, filantropice sau de construire și reparare a lăcașurilor de cult.

Senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politica externă: Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută, după foarte multe obstacole ridicate de diferitele guverne ale Republicii Moldova și numai după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova. Este o reparație, un început de reparație morală în primul rând, pentru că în perioada ocupației sovietice mai întâi, 1940 și început de ’41, și după aceea, sub regim sovietic, după 1944, Mitropolia Basarabiei, care avea undeva la 1.090 de parohii, de biserici parohiale și respectiv vreo 30 de mănăstiri, a suferit îngrozitor, pentru că majoritatea bisericilor au fost vandalizate, au fost distruse, au fost incendiate sau au fost închise și au fost sute de preoți și personal clerical care au fost supuse actelor de tortură din partea ocupantului sovietic. Acest proiect legislativ, dincolo de sprijinul financiar care este necesar, reprezintă un gest important, istoric, pe care statul român îl face.

Reporter: Și din opoziție, proiectul a fost susținut.

Claudiu Târziu, liderul de grup al senatorilor AUR: Este mare nevoie de bani în Basarabia. Acolo e o sărăcie lucie de la un capăt la altul și Biserica suferă și ea de sărăcie. Deși trebuie să știți că această mitropolie, înainte de război, era cea mai bogată mitropolie din Biserica Ortodoxă Română, dar bineînțeles că după ocupația sovietică și după îndelungul regim comunist nimic nu i-a mai rămas Bisericii și nimic nu i se dă încă înapoi. Faptul că azi încă basarabenii sunt împărțiți în două este o problemă pe care noi nu o putem tranșa și nu este neapărat în dreptul nostru, ci al Bisericilor Ortodoxe Rusă și Română, dar să știți că și asta afectează starea preoților și starea bisericilor din Republica Moldova și trebuie să ne preocupe.

Reporter: Potrivit unui amendament adoptat de Senat, o sumă similară, echivalentă cu 2 milioane de euro, se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte și pentru Schitul românesc „Prodromu” de la Muntele Athos din Grecia. Prevederile legii intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, se mai arată documentul care merge la Camera Deputaților pentru votul decizional./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 octombrie