„Ecoul Sinagogilor” la final. Într-un context grav, muzica dă măsura umanității noastre

Asociația Pantograf a încheiat de curând proiectul „Ecoul Sinagogilor”, care constituie o nouă etapă dintr-un demers de lungă durată de punere în valoare a patrimoniului cultural evreiesc din Vestul României.

Peste 900 de persoane au trăit cu emoție premiera absolută a suitei de muzică pentru

cvartet de coarde și voce masculină compuse de Alexander Bălănescu în strânsă colaborare

cu prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai. Suita comisionată lui Alexander Bălănescu și-a atins pe deplin scopul: a apropiat publicul de frumusețea sinagogilor din Reșița, Caransebeș, Lugoj, Timișoara și Arad; a conștientizat comunitatea de nevoia imperativă de a conserva patrimoniului construit și de a cunoaște și proteja memoria comunității evreiești; a contribuit la (re)descoperirea bogăția repertoriului laic și religios, așkenaz și sefard, al muzicii comunităților evreiești.

 Într-un context din ce în ce mai grav, muzica rămâne un canal privilegiat prin care putem comunica valorile care ne definesc umanitatea. Acest al patrulea proiect realizat de Asociația Pantograf în jurul sinagogilor din Banat și Crișana este încă un pas concret înspre punerea în practică a viziunii Asociației: crearea unei rute culturale a patrimoniului evreiesc din Banat și Crișana care să fie racordată la rutele europene gestionate de Asociația pentru Promovarea și Prezervarea Patrimoniului Evreiesc European (AEPJ) și acreditate de Consiliul Europei.

Asociația Pantograf a întâmpinat cu bucurie vestea că Primăria Municipiului Timișoara a luat în concesiune de la Comunitatea Evreilor din Timișoara, pentru 49 de ani, Sinagoga Nouă din Fabric și că urmează să facă primii pași concreți spre punerea ei în siguranță și transformarea ei într-un centru cultural. Sinagoga Nouă din Fabric a fost, și în 2021 și în 2023, în centrul unor campanii de conștientizare derulate de Asociația Pantograf prin care și-a propus să contribuie la o mai bună înțelegere a mizelor restaurării acestui locaș de cult.

Asociația va continua să susțină orice demers care-și propune să pună în dialog

patrimoniul material și imaterial în speranța că în centrul viitoarelor activități din Sinagoga

Nouă din Fabric se va afla memoria comunității care a animat-o odinioară. Această inițiativă a Asociației Pantograf nu ar fi prins rădăcini fără încrederea și sprijinul acordat de președinții comunităților evreiești: dr. Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara; Ivan Eric Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj alături de Florin Damian Schwartz, liderul comunității din Caransebeș; Raoul Vizental, președintele Comunității Evreilor din Arad, și Ivan Schnabel, președintele Comunității Evreilor din Reșița.

Îi mulțumim directoarei Institutului Francez din Timișoara, Tilla Rudel, pentru sprijinul constant pentru inițiativa noastră și directoarei Asociației Tarbut, Peninah Zilberman, pentru

includerea manifestărilor noastre în seria de activități organizate în România cu ocazia Zilelor

Europene ale Culturii Evreiești. Anul acesta, Asociația a beneficiat și de expertiza și consultanța Centrului Internațional pentru Cultură din Cracovia, precum și de sprijinul Asociației Europene pentru Promovarea și Prezervarea Patrimoniului Evreiesc European, grație căreia un delegat al Asociației a participat la incubatorul pentru rutele culturale europene ale patrimoniului evreiesc.

Vă invităm să urmăriți acest aftermovie, https://youtu.be/_YczmGfMloQ, și să explorați

bogăția patrimoniului evreiesc din Banat și Arad pe pagina www.povestilesinagogilor.com

„Ecoul sinagogilor” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală

Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023,

derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul

Ministerului Culturii. Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Proiectul este inclus în programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) și în România de Tarbut Sighet Foundation (Fundația Tarbut), co-finanțat de Uniunea Europeană, sub patronajul UNESCO.